DALIĆ OTKRIO DO KAD ĆE VODITI VATRENE: / 'Porazi mi teško padaju i u zadnje vrijeme nisam bio sretan. Svjestan sam da neću tu biti vječno...'

Image
Foto: Profimedia

Hrvatski izbornik progovorio je o brojnim temama

14.12.2020.
11:25
Profimedia
VOYO logo

Protekla je godina za sve nas bila teška i već sam govorio kako je bolje da što prije završi, ali učinjenim na nogometnom planu u globalu mogu biti zadovoljan. Nakon otkazivanja Europskog prvenstva pred nas su postavljena dva cilja i oba smo ostvarili. Prvi je bio ostanak u elitnoj skupini Liga nacija, iako moram biti pošten i kazati da smo to više izborili uz Božju pomoć nego vlastitim prezentacijama na terenu, a drugi je cilj bio da zadržimo status nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. Ponavljam, ostvarenim mogu biti zadovoljan, iako ne mogu biti sasvim sretan, što zbog cjelokupne situacije s pandemijom, ozljeda i drugih problema koji su nam stvarali velik psihološki pritisak.

Poručio je to među ostalim izbornik ZlatkoDalić tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija Sport i glazba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška godina

"Umjesto veselja i uspjeha na Europskom prvenstvu, proživjeli smo godinu u psihozi. Kad se samo sjetim neizvjesnosti s testovima na virus uoči utakmica Lige nacija, pa otužnog ambijenta bez publike… Nadam se da sve to nećemo morati proživljavati i u novoj godini", dodao je. Ovog ljeta trebalo je biti održano Europsko prvenstvo, ali je odgođeno za iduće.

"Bili smo spremni za to natjecanje i nije nam bilo drago čuti za odgodu, ali barem smo dobili priliku kroz Ligu nacija isprobati još neke igrače koji mogu biti u konkurenciji. Znate da nisam sklon velikim rotacijama, ali situacija nas je navela da isprobamo što imamo i podvučemo crtu za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. Moj stožer i ja tu smo crtu podvukli, ali u cijeloj priči važno će biti da nas posluži zdravlje, jer Hrvatska ipak nema toliko širinu izbora da nadoknadi pojedine izostanke", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

14.10.2020., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga nacija, 4. kolo grupe 3, skupine A, Hrvatska - Francuska. Hrvatski izbornik Zlatko Dalic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osvrnuo se potom na Ligu nacija.

"Igrali smo zaista jake utakmice s vrhunskim suparnicima i jednim dijelom to nije dobro izgledalo, ali vjerujem da će nam ta iskustva koristiti u budućnosti, počevši od kvalifikacija za Katar. Da dođeš do vrha moraš proći razne kalvarije, što smo sada i prošli. Primali smo puno golova i ne bježim od te odgovornosti, no sve je to bila kombinacija kvalitete suparnika i naših rotacija i izostanaka. Obrana je, međutim, nešto na čemu moramo raditi i toga smo svjesni. Dotad je bitno da ciljeve ipak ostvarujemo, a dosad smo ih sve ostvarili. Od plasmana u Rusiju, preko pomlađivanja momčadi, pa do spomenutih ciljeva u 2020. godini", rekao je Dalić i naglasio kako ni u težim trenucima ove godine nije požalio što je ostao na klupi Vatrenih nakon Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećaj ponosa

"Porazi mi teško padaju i u zadnje vrijeme nisam bio sretan, ali skinuo sam si teret s leđa znajući da dajem sve od sebe. Ponos koji osjećam vodeći Hrvatsku ništa mi ne može nadomjestiti, a svjestan sam da neću tu biti vječno, već dok me drže rezultati", poručio je pa je nekoliko rečenica posvetio nedavnom ždrijebu kvalifikacija za Mundijal, koji je smjestio Vatrene u skupinu s Rusijom, Slovenijom, Slovačkom, Ciprom i Maltom.

"Nezgodna konkurencija. Iz druge jakosne skupine mogla nas je dopasti teža ekipa od Slovačke, ali sve ostale su među boljima u svom jakosnom razredu i svaka od tih momčadi zaslužuje respekt. Protiv znanaca Slovaka, susjeda Slovenaca i Rusa čeka nas osobito težak i zahtjevan posao, ali vjerujem u ekipu i optimistično gledam prema ožujku. Nama je cilj plasman u Katar i moramo ga ostvariti, po mogućnosti kao prvi u grupi da ne bude dodatnih stresova, kaže Dalić, svjestan da će samo po sebi stresno i zahtjevno biti razdoblje istodobnih kvalifikacija za Mundijal i priprema za Europsko prvenstvo u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda te natjecateljske utakmice budu i dobar podražaj uoči Eura, ali problem bi mogao biti gust raspored s tri utakmice u deset dana. Trebat će biti maksimalno koncentriran, premda ponavljam, u toj priči bit će najvažnije zdravlje igrača. Stožer i ja sve detaljno pratimo, iako manje putujemo, ali na vezi smo s igračima i znat ćemo probrati najbolje i najspremnije", poručio je.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo