FANTASTIČAN UVOD U FORMULU 1 / Button i Barrichello kreću iz prvog reda za VN Australije

Image

Prije desetak dana ovaj dvojac nije znao hoće li nastupiti u 60. jubilarnom izdanju "oktanskog cirkusa", njihova lanjska momčad Honde odustala je od natjecanja.

28.3.2009.
7:58
VOYO logo

Kakav je to uvod u sezonu Formule 1! Još prije desetak dana Jenson Button i Rubens Barrichello nisu znali hoće li biti sudionicu "oktanskog cirkusa", a onda su zasjeli u bolid Brawn Mercedesa i u kvalifikacijama izborili prva dva startna mjesta za prvu utrku sezone u Melbourneu.

Otpisani vozači Brawn Mercedesa pokorili su Albert Park u Melbourneu i krenut će prvi u nedjeljnu utrku. Poseban razlog za slavlje imao je Button koji je posljednji "pole position" ostvario upravo u Australiji 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto je pošlo za rukom i najstarijem među vozačima u Formuli 1. Govorilo se da je prošla sezona posljednja Barrichellova u elitnom automobilističkom natjecanju, mediji su ga zamijenili Brunom Sennom, no vremešni Brazilac u subotu je izgledao sjajno, pa će uz momčadskog kolegu činiti prvi startni red.

U drugom će se nalaziti budućnost Formule 1 Sebastian Vettel (Red Bull Renault), te sjajni Poljak Robert Kubica (BMW Sauber), dok će iz trećeg krenuti Nico Rosberg (Williams-Toyota) ali ne i Timo Glock (Toyota). On i Jarno Trulli bili su šesti i osmi iz kvalifikacija za Veliku nagradu Australije. Međutim, FIA-ini suci su nakon kvalifikacija ustvrdili da je stražnje krilo na bolidima prefleksibilno, pa su ih kaznili gurnuvši ih na začelje kolone, u posljednji startni red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tu nije kraj kaznama. Neplanirana promjena mjenjača na bolidu poništit će kvalifikacijsko vrijeme Lewisa Hamiltona, pa će branitelj naslova u prvu utrku sezone u Formuli 1 umjesto s 15. mjesta krenuti s 18. mjesta. Budući da pravila kazuju da mjenjač mora izdržati minimalno četiri utrke, a McLaren je odlučio promijeniti ga, jasno je zašto će Hamilton, koji zbog problema nije uspio odvesti središnji dio kvalifikacija, biti degradiran. Točnije, Hamilton je trebao startati posljednji, no potom je došla vijest i o poništavanju rezultata Toyotine momčadi, o čemu je napisano ranije.

Prošlogodišnji pretendenti za naslov prvaka, Ferrarijevi vozači Felipe Massa i Kimi Raikkonen zauzeli su sedmo, odnosno deveto mjesto, a Renaultova uzdanica Fernando Alonso će s 12. mjesta u prvu utrku sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo