AMERIČKI SPORT REKAO NE POLICIJSKOJ REPRESIJI, NASILJU I RASIZMU: / 'Postoje trenuci koji nadilaze sport, akcije koje mijenjaju tijek povijesti'

Image
Foto: Profimedia

Američki profesionalni sport rekao je NE

27.8.2020.
6:00
Profimedia
VOYO logo

"Milwaukee Bucks nisu donijeli neviđenu odluku da u srijedu ne izađu na svoju play-off utakmicu protiv Orlando Magica. To je napravila Amerika. Da je svijet čuo njihove povike i prigovore mnogo prije ovoga, možda ih čak ni koronavirus nije mogao spriječiti da ispune svoju profesionalnu strast u ovim doigravanjima. Ali jednom kad je glas trenera Los Angeles Clippersa Doc Riversa sinoć eruptirao, emocionalno iznoseći ružnu istinu da 'mi ovu zemlju nastavljamo voljeti, a zemlja nas ne voli', to je bilo to".

Image
NEZAPAMĆENI POTEZ UZDRMAO NBA LIGU: /

Košarkaši Milwaukeeja bojkotirali petu utakmicu doigravanja u znak potpore Jacobu Blakeu

Image
NEZAPAMĆENI POTEZ UZDRMAO NBA LIGU: /

Košarkaši Milwaukeeja bojkotirali petu utakmicu doigravanja u znak potpore Jacobu Blakeu

Bucksov potez sve više dobiva na težini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj način izvještava ugledni američki NBA Yahoo o bojkotu Bucksa pete utakmice prvog kruga doigravanja NBA lige protiv Orlando Magica u znak potpore Jacobu Blakeu, kojega su policajci u nedjelju u Wisconsinu ustrijelili sedam puta i tako ga ostavili paraliziranog od struka naniže.

Igrači Orlanda pojavili su se u dvorani na zagrijavanju uoči dvoboja, no kada su vidjeli da njihovih suparnika nema i oni su se četiri minute prije predviđenog početka susreta povukli u svlačionicu. Bucksov potez sve više dobiva na težini, posebice nakon što su isti potez povukli Oklahoma City Thunder i Houston Rocketsi te Los Angeles Lakersi i Portland Trail Blazersi. Tako su sve utakmice programa u srijedu odgođene, a za očekivati je da će se bojkot utakmica nastaviti i u sljedećim danima, iako još nije potpuno jasno i ne zna se hoće li se to dogoditi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki novinari već su jučer tijekom dana počeli izvještavati kako se među nekim NBA momčadima sve ozbiljnije razmišlja o bojkotu utakmica zbog policijskog ranjavanja 29-godišnjeg Afroamerikanca Jacoba Blakea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači traumatizirani nemilim zbivanjima

Američki mediji pišu kako su se igrači traumatizirani nemilim zbivanjima okupili u Orlandu da bi porazgovarali o mogućem bojkotu, a navodno su ih podržali predsjednik sindikata igrača Chris Paul i njegov zamjenik Andre Iguodala. Šuškalo se kako su neke od momčadi koje razmišljaju o povlačenju takvog poteza Toronto Raptorsi i Boston Celticsi, a Milwaukee je prvi odlučio djelovati i donio odluku koja će definitivno biti zapisana u NBA povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledali su kako Amerika ne može prestati živjeti do svoje povijesti umjesto svoje fantazije. Četiri godine od mirnog prosvjeda Colina Kaepernicka, strah je konačno reagirao i kod ostalih. Strah se osjetio kada je policija 2018. godine napala igrača Bucksa Sterlinga Browna, a u zraku 2015. kada je tadašnji Bucksov centar John Henson rasno profiliran i maltretiran u zlatarnici. To su priče koje su igrači izabrali da iznesu na vidjelo; postoji bezbroj drugih koji su previše bolni da bi ih mogli ponovo provesti, objasniti ili istražiti", stoji u pisanju NBA Yahoo-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

August 26, 2020, Orlando, Florida, USA - A screen grab from ESPN's coverage of the Milwaukee Bucks refusing to play today's scheduled playoff game against the Orlando Magic. After a team meeting, the Bucks decided to boycott their game in the wake of the shooting of yet another Black man, Jacob Blake, at the hands of a white policeman, this time in Kenosha, Wisconsin. After the Bucks declined to play, the Rockets also decided to boycott. Other teams have now joined the boycott, and no playoff games will be played tonight.,Image: 555151459, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Inače, LA Clippersi i Lakersi glasali su za sastanku igrača da se NBA doigravanje završi, kazao je izvor novinaru YahooaChrisu Haynesu. No, ostali klubovi bili su za to da se doigravanje ipak nastavi igrati i sezona završi.

Image
Image

August 26, 2020: The NBA announced it will postpone Game 5 of three different series in response to the Milwaukee Bucks decision to boycott their playoff game following the police shooting of Jacob Blake in the team's home state of Wisconsin. Blake, a Black man, was shot in the back by police on Sunday as he tried to enter his vehicle in Kenosha, Wisconsin. His shooting became the latest incident to prompt outrage nationwide over racial injustice and police brutality. NBA said in a statement 'Game 5 of each series will be rescheduled.' FILE PICTURE SHOT ON: June 26, 2018, Milwaukee, Wisconsin, USA: Construction at the Milwaukee Bucks' arena.,Image: 376562888, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

'Ovo je bilo neizbježno. NBA košarkaši igrali su onoliko dugo koliko su mogli'

"Ovo je bilo neizbježno. NBA igrači igrali su onoliko dugo koliko su mogli. Dok su se prosvjedi događali vani, igrači su radili svoj posao pod balonom u Orlandu, dizajniranog da ih štiti od koronavirusa. Kleknuli su i gestikulirali, nosili ispisane slogane na poleđini dresova. Igrači su premješteni 'pod balon' kako bi ih zaštitili od ovog smrtonosnog virusa. Ispada da nije koronavirus taj koji bi mogao probiti 'NBA balon', već virulentni, trajni virus rasizma", ističe u svojem pisanju The Undefeted.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni dnevni list New York Times piše kako je potez Milwaukee Bucksa izazvao reakciju i u ostalim američkim nacionalnim ligama. WNBA također će bojkotirati utakmice, kao i profesionalna bejzbol MLB liga i MLS nogometna organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sportaši žele promijene", ističe New York Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najčitanijih novina u SAD-u USA Today dodaje:

"Postoje trenuci koji nadilaze sport, akcije koje se urezuju u javnu svijest i mijenjaju tijek povijesti. Odbijanje Milwaukee Bucksa da izađu na teren u srijedu poslijepodne sada je jedno od njih. Odlučivši da ne igraju i zaustave dobar dio sportskog svijeta, Bucksi su postali ogledalo Amerike, zahtijevajući od države da se suoči s onim što su mnogi ignorirali, oprostili ili, što je najgore od svega, prihvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sustavni rasizam, otrovni stavovi i način razmišljanja'

"Sustavni rasizam, otrovni stavovi i način razmišljanja koji policajcu omogućuju da se prema tamnoputim ljudima ponašaju kao da nemaju vrijednosti, niti ljudskosti, je utkana u pore ove zemlje. Sami temelji američkog društva - obrazovanje, stanovanje, bankarstvo, policija, naš sustav kaznenog pravosuđa, kako ste ga nazvali - ukorijenjeni su u rasizmu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo