Treba znati s njom! Inače, bolje da je izbacite iz kupaonice

Korištenje spužve za kupanje (uz mirišljavu kupku i aromatične voštane svijeće) mogu kućni spa tretman pretvoriti u pravu uživanciju, rame uz rame s onom koju biste osjetili u pravom wellness centru. Te spužve rade odličan piling kože, posebice u ovo doba godine kada nam je koža posebno suha i pahuljasta.

‘Spužve su odlične za uklanjanje mrtvih kožnih stanica, a kožu ostavljaju glatkom i njegovanom. Korištenje spužve na tijelu dva ili tri puta tjedno poboljšat će cirkulaciju’, objašnjava dermatolog, dr. Paul Jarrod Frank.

No, neprestano korištenje jedne te iste spužve potencijalno vam može učiniti više štete nego koristi. Zbog svojih abrazivnih svojstava i toga što su pravo leglo za plijesni i bakterije, ne samo da ne bismo trebali koristiti spužve previše agresivno i previše često, već moramo izrazito paziti da ih ne dijelimo ni s kim.

Bakterije privlači vlaga i one se vole razmnožavati na spužvama, a mogu uzrokovati i razne infekcije otporne na utjecaj lijekova. Infekcije se najčešće događaju putem napuknuća u koži, a posebice su opasne porezotine koje nastaju zbog brijanja.

Sudeći prema laboratorijskim istraživanjima, na spužvi se u prosjeku nalaze dva različita organizma: acinetobacter koji uzrokuje infekcije na ranama, čireve i konjuktivitis te plijesan, od kojih je najpoznatija kandida koja može uzrokovati osip oko usta te razne druge iritacije i infekcije.

Stoga se preporučuje da spužve držite podalje od tjelesnih izlučevina, uključujući usta, oči i genitalije. Evo još nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pametno i odgovorno izbjegnete opasnosti koje donose spužve za kupanje:

Koristite spužve napravljene od prirodnih materijala i izbjegavajte one sintetičke. Nakon kupanja dobro iscijedite spužvu i pustite da se osuši. Nikako je nemojte vješati kod tuša, već je pohranite na suho mjesto s minimalnom dozom vlage. Redovito je uronite u izbjeljivač kako biste pobili sve bakterije. Spužvu zamijenite novom svaka tri do četiri tjedna.

Povratak na Net.hr