Ciklus iranske redateljice u Art-kinu Croatia

Ciklus iranske redateljice, scenaristice i producentice donosi nam poseban pogled na brak i bračne odnose, uloge žene i muškarca. Za sve ponesene valom uspjeha iranskog oskarovca Nader i Simin se rastaju predstavljamo sedam naslova poznate iranske redateljice Pouran Derakhshandeh.

Najnoviji film Pouran Derakhshandeh, Beskrajni snovi, prati učiteljicu kroz niz neobičnih situacija na putu prema školi. Djevojčica zbog hendikepa nije puštena u školu i nailazi na nerazumijevanje okoline. Reyhaneh, osmogodišnja učenica iste škole, jedne noći doživi noćnu moru, a idućeg dana njezina se mora obistini i učiteljica nestane. Kroz vizije djevojčice pratimo daljnje događaje…

Djeca vječnosti, glazbena drama, donose priču mladog para koji planira vjenčanje. Saeid nailazi na poteškoće oko pristanka Negarina oca zbog obaveze prema mlađem bratu koji pati od Downova sindroma. Ocu je na samrti obećao da će uvijek brinuti o bratu, no čini se kako bi ga upravo ta odgovornost mogla stajati željene budućnosti s Negar.

Mokri snovi priča je o sazrijevanju. Glavni je lik Arash, šesnaestogodišnjak koji upravo proživljava svoje tinejdžerske godine. Roditelji su mu rastavljeni i on već godinama živi s majkom. Zbog nastalih problema, morat će se preseliti ocu. Promjenom sredine susreće djevojku koja će mu promijeniti život.

Malihe je u ranom djetinjstvu izgubila sposobnost govora uslijed psihološkog šoka. Svaki pokušaj da se prisjeti prošlosti završava napadajem. Ostala školska djeca je ne shvaćaju i ismijavaju je. To dodatno pogoršava njen problem i uzrokuje agresivno ponašanje zbog kojeg joj prijeti izbacivanje iz škole. Nova psihologinja u školi, gospođica Shafiq, odlučuje joj pomoći. Riječ je o nagrađivanom filmu Mala ptica sreće.

Shakibeh Moayed uspješna je i iskusna doktorica udana za tekstilnog dizajnera. Iako je već deset godina udata, brak prolazi kroz ozbiljnu krizu jer ne uspijevaju dobiti dijete. Pokušavajući spasiti brak, ona odluči posvojiti dijete. Prođu kroz potrebnu proceduru i prihvate jednu djevojčicu, no njezin suprug ju ne uspijeva prihvatiti kao svoju. Djevojčicu vraćaju u sirotište, a njihovom je braku, čini se, kraj… Usprkos svim pokušajima – iza njih je Izgubljeno vrijeme.

Ljubav bez granice prati dva prijatelja iz osnovne škole. Kada jednog dana Toby izostane s nastave, Bobby ga odluči posjetiti i odnijeti mu školsku zadaću. Nalazi ga kako na ulici prodaje drogu umjesto starijeg brata. Pokušava ga nagovoriti da se vrati u školu, no Toby mu objašnjava kako nema izbora te da mora “sačuvati njihov ugao” dok mu se brat ne oporavi. Uskoro nailazi i suparnička banda…

Povratak na Net.hr