omega-3 kiseline / Ulje račića krila kao rješenje za masnu jetru

Image
Image

U Hrvatskoj je provedeno prvo pilot istraživanje o primjeni ulja račića krila, bogatog omega-3 kiselinama, kod bolesnika s nealkoholnom masnom bolesti jetre

19.10.2019.
10:08
VOYO logo

Ulje račića krila pokazuje se kao potencijalno sjajno rješenje za problem masne jetre – ozbiljno stanje koje se u Europi pojavljuje kod 23,1% ljudi, a procjene su da iste brojke vrijede i u Hrvatskoj i koje se povezuje s ozbiljnim rizicima i bolestima za kardiovaskularni sustav. Takve je rezultate pokazalo prvo PILOT istraživanje provedeno tijekom 2016. i 2017. godine u Hrvatskoj od prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender na ukupno 14 bolesnika s dijagnosticiranom bolesti nealkoholne masne jetre.

Nakon šest mjeseci istraživanja, tijekom kojeg su bolesnici u intervencijskoj skupini dobivali tri kapsule dnevno ulja račića krila (Almagea® KRILL OIL CARDIO+ koji sadrži 1500 mg ulja račića krila, 36 mg vitamina E i 165 mcg selena), rezultati su pokazali statistički značajno smanjenje tjelesne mase i opsega struka te smanjenje indeksa masne jetre kod čak 75% oboljelih. Pokazano je također i povećanje omega-3 indeksa u intervencijskoj skupini od 7,7%. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Sve su to statistički značajna poboljšanja – bez obzira na malen opseg ovog istraživanja, jednog od prvih provedenih u Hrvatskoj na dodacima prehrani – posebno važna jer je u Hrvatskoj konzumacija ribe veoma niska, a riba i morski plodovi najvažniji su izvor omega-3 masnih kiselina.

Dobiveni rezultati pokazuju potrebu za dodatnom primjenom omega-3 masnih kiselina u rizičnoj populaciji, poglavito kod osoba koje su pretile ili imaju neke od komponenti metaboličkog sindroma  kao što su: visok krvni tlak, dijabetes i/ili lošu krvnu sliku, posebno povišena koncentracija triglicerida, ukupnog i LDL kolesterola). U užem smislu, ovo PILOT istraživanje pokazalo je kako dodatak prehrani Almagea® KRILL OIL CARDIO+ zbog sadržaja ulja račića krila u kombinaciji s antioksidansima vitaminom E i selenom ima značajan potencijal za primjenu kod oboljelih od masne bolesti jetre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom šestomjesečnog istraživanja prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender koristila je sljedeće metode: mjerenje antropometrijskih parametara, potrošnja energije u mirovanju (REE), jetreni enzimi, razina lipida u serumu, omega-3 indeks i indeks masne jetre. Mjerenje se vršilo na početku i na kraju istraživanja. 

Image
Image

Omega-3 indeks predstavlja koristan biomarker za kardiovaskularne bolesti, a može biti i koristan pokazatelj rizika za razvoj nealkoholne masne jetre. Omega-3 indeks u terminologiju je uveden prije nekoliko godina, a označava sadržaj EPA+DHA (omega-3 masnih kiselina) u odnosu na ukupne masne kiseline u membrani eritrocita (izražen kao postotak). Odličan je pokazatelj sadržaja omega-3 masnih kiselina u tkivima te predstavlja fiziološki relevantan i neovisan čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti s potencijalnim značajem u kliničkoj primjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FLI ili indeks masne jetre (engl. Fatty Liver Index) je validirani indikator koji ukazuje na stupanj masne jetre, a dobiva se na temelju podataka o indeksu tjelesne mase, opsegu struka, razini triglicerida i jetrenog enzima gama-glutamiltransferaze (GGT). FLI je jedan od tri najbolje validiranih biomarkera steatoze jetre prema međunarodno priznatim smjernicama, ima dobru prediktivnu sposobnost te je precizan u otkrivanju nealkoholne masne jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo