razgovor sa stručnjakom / Dohrana dojenčadi: 'Bebama ne bismo trebali davati sol i šećer, ali dozvoljeni su bosiljak i peršin'

Image
Foto: www.profimedia.hr

Nutricionistkinja Mirja Zupčić objasnila nam je što je važno kod dohrane beba, ali i kako danas postoje nove preporuke

3.4.2019.
15:25
www.profimedia.hr
VOYO logo

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije najbolje je pričekati da beba navrši šest mjeseci kad joj počnemo nuditi drugu hranu. Do šest mjeseci preporučuje se isključivo majčino mlijeko ili adaptirano. "Općenito preporuke govore kako bi s dohranom beba trebalo započeti oko šestog mjeseca života. Međutim, svakako bi svakoj bebi trebalo pristupati individualno, stoga će nekim bebama pedijatri savjetovati i raniji početak dohrane", objasnila nam je nutricionistkinja Mirja Zupčić iz Vitaminoteke.

Treba voditi računa o podrijetlu namirnica

"Dohrana uvelike ovisi o podneblju u kojem se nalazimo. Kod nas su se nekako posljednjih godina uvriježile preporuke da se počinje s povrtnim kašicama, kako ipak prvi okus ne bi bio slatko zbog prirođene preferencije prema slatkome. Najviše bi trebalo voditi računa o porijeklu namirnica, a prednost bi trebalo dati sezonskim namirnicama iz poznatog ili organskog uzgoja što se odnosi i na voće i povrće, ali i meso", kaže dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se spriječile alergijske reakcije, kod uvođena svake nove namirnice treba pratiti reakciju i uvoditi novu namirnicu svaka tri dana. "Danas novije preporuke odbacuju tablice dohrane i govore nam da primjerice jaje možemo dati vrlo rano u prehrani dojenčadi", dodaje. 

Kašice od raznih žitarica

"Bebama možemo pripremati kašice od raznih žitarica kao što je proso, palenta, zobene pahuljice, heljda ili primjerice od egzotičnijih pseudožitarica amaranta i kvinoje. Pa je tako primjerice amarant bogat željezom, a bebama je željezo izuzetno važno jer ga majčino mlijeko ne sadrži u dovoljnim količinama", kaže Zupčić te dodaje da se sol i šećer bebama uopće ne bismo trebali davati. Međutim, bebinu hranu slobodno možemo obogatiti začinima kao što su bosiljak, peršinov list i cimet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo