Sve vrste gljiva sadrže visoki udio proteina i vlakana te sadrže vitamin B koji je vrlo moćan antioksidans koji pomaže održavanju imuniteta i sprječava uništavanje stanica i tkiva. Tijekom velike korona krize koja je pogodila Ameriku, mnogi su se okrenuli prema zdravlju iz gljiva. Najpopularnije među njima su Reishi, Cordyceps (Kordiceps) i Shiitake.
Reishi gljive
Lingzhi mushroom Red For Healthy
Reishi gljiva (Ganoderma lucidum) raste u raznim vrućim i vlažnim predjelima Azije te je dugo bila glavni sastojak u pripravljanju lijekova istočnjačke medicine.
Nazivaju je gljivom besmrtnosti jer je njeno korištenje povezano s dugovječnošću. Moderna su istraživanja potvrdila stare drevne tvrdnje kineskih liječnika i pokazala kako Reishi gljive sadrže mnoštvo farmakološki aktivnih spojeva koji jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv pada imuniteta uzrokovanog starenjem.
Reishi gljive su toliko moćne da pomažu imunološkom sustavu prepoznati molekularne uzorke stanica raka, potiču razvoj B i T limfocita i imaju snažna antivirusna i antibakterijska svojstva.
Reishi gljive su i kod nas već hit, čak se u našoj zemlji proizvode kao dodatak prehrani od micelija gljive Reishi koji je dobiven iz EKO ječmene kaše. Više informacija možete potražiti klikom na link.
Cordyceps (Kordiceps) gljive
Postoji više od 400 otkrivenih vrsta Codryceps gljive, a sve one tradicionalno nastanjuju visoke planinske regije Kine. Cordyceps sinensis i Cordyceps militaris najpoznatije su među njima zahvaljujući iznimnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koje posjeduju.
Ljudi diljem svijeta koriste Cordyceps gljive u prahu kod:
- jačanja imuniteta
- poremećaja bubrega
- problema s jetrom
- seksualnih problema
- za poboljšanje atletskih sposobnosti
I ova gljiva ima antivirusno, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje, bogata je aminokiselinama, vitaminima i mineralima, uključujući vitamine B skupine, vitamine E i K te kalij, kalcij, cink i magnezij.
Pokazalo se kako su gljive zaista najbolje rješenje za jačanje imuniteta, a Cordyceps gljive se mogu nabaviti na sljedećem linku.
Shiitake gljive
Raw shiitake mushrooms on table, closeup
Shiitake gljiva je danas diljem svijeta posebno cijenjena zbog svog jedinstvenog okusa i mirisa, ali i zbog uporabe u tradicionalnoj medicini kao narodni lijek. Još se tada znalo da pojačava otpornost organizma, liječi prehladu, potiče cirkulaciju i smanjuje krvni tlak.
Brojna istraživanja su potvrdila prehrambenu vrijednosti i ljekovita svojstva aktivnih tvari Shiitake gljiva.
Iz ovih se gljiva dobiva aktivna tvar pod nazivom Lentinan koji je okosnica betaglukana i izvrstan za održavanje jakog imuniteta, smanjenje i regulaciju kolesterola, kao pomoć kod dijabetesa, alergija i karcinoma.
Bogate su vitaminom D koji održava funkcioniranje pluća, regulira krvni tlak, izgrađuje kosti, te smanjenje napetosti i razinu stresa u organizmu.
I ovaj se proizvod proizvodi u Hrvatskoj od micelija gljive Shiitake dobivenog iz EKO ječmene kaše, a sve informacije možete pronaći klikom na link.