Play ponuda

Venecuela ponudila azil Snoudenu

shimmer fallback

Mogućnost za azil Snoudenu razmatra i Nikaragva

6.7.2013.
12:48
Play ponuda

Venecuela tako prkosi zvaničnom Vašingtonu, koji traži njegovo hapšenje zbog otkrivanja detalja o tajnom američkom programu za nadzor.

"U ime dostojanstva Južne Amerike, odlučio sam da Edvardu Snoudenu ponudim humanitarni azil", izjavio je Maduro u petak, tokom vojne parade povodom dana nezavisnosti Venecuele, preneo je Rojters.

"On je jedan mladić koji je ispričao istinu, u duhu pobune, o tome da SAD špijuniraju ceo svet", istakao je predsednik Venecuele.

Veruje se da se Snouden - koji je razotkrio američki "tajni" program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost u odnosima između Vašingtona i njegovih saveznika - još uvek nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu.

Nije poznato kako će Snouden reagovati na Madurovu ponudu, niti kako bi došao do Venecuele, ukoliko prihvati ponudu te zemlje. Ne postoje direktni letovi između Moskve i Karakasa, a uobičajeno je da putnici na toj liniji presedaju u Havani. Nije poznato ni da li bi kubanske vlasti odobrile Snoudenu prelazak preko njihove teritorije.

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega takođe je sinoć izjavio da je od Snoudena primio zahtev za azil i da bi "mogao da ga prihvati ako okolnosti to dozvole".

"Otvoreni smo za taj zahtev i poštujemo pravo na azil. Jasno je da ćemo, ako okolnosti to dozvole, primiti Snoudena sa zadovoljstvom i dati mu azil, ovde u Nikarakvi", rekao je Ortega, koji je precizirao da je Snouden podneo zahtev ambasadi Nikaragve u Moskvi.

Iako američki predsednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine za Snoudenovo kretanje, drama zbog leta bolivijskog predsednika Eva Moralesa - čiji je avion bio preusmeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu - ukazuje na pritiske iza scene.

Play ponuda
Play ponuda