Transrodna devojčica može u ženski toalet u školi (VIDEO)

Dete nepotrebno dovedeno u tešku situaciju, ocenili nadležni

26.6.2013.
14:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Šestogodišnja Koj Matis iz Kolorada koja je rođena kao dečak, ali se od svoje četvrte godine deklariše kao devojčica, ostvarila je pravo da koristi ženski toalet u svojoj osnovnoj školi u Koloradu. Devojčica, koja je imala nastavu kod kuće dok je čekala odluku, ponovo će krenuti u osnovnu školu "Iglsajd" u Fauntinu.

Odeljenje za građanska prava u Koloradu zaključilo je da je školski okrug Fauntin-Fort Karson nepotrebno doveo devojčicu u tešku situaciju, zabranivši joj da koristi ženski toalet.

Direktor odeljenja za građanska prava Stiven Čavez ocenio je da zabrana "stvara pogodnu atmosferu za širenje vršnjačkog nasilja".

Borci za prava transrodnih osoba, tj. osoba kod kojih se samoidentifikacija kao muškarca, žene, ni jednog ili oboje ne poklapa sa njihovim prirodnim polom, pozdravili su odluku kao značajan napredak u borbi za ravnopravnost.

Roditelji Ketrin i Džeremi Matis u februaru su se žalili posredstvom Fonda za zakonsku zaštitu i obrazovanje transrodnih osoba. Pre podnošenja žalbe, dete, koje se oblači kao devojčica i kome u pasošu i ličnoj karti piše da je ženskog pola, nije imalo problema prilikom korišćenja ženskog toaleta.

- Išla je u ženski toalet, svi su joj se obraćali kao devojčici, uvek je bila u zboru sa devojčicama - izjavila je njena majka u emisiji posvećenoj ovom problemu, a prenosi Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ali, godinu dana nakon što je upisana u školu, uprava školskog okruga obavestila je njene roditelje da posle raspusta više neće smeti da koristi ženski toalet i da oni treba da joj kažu da će od sada ići u muški WC, toalet za nastavno osoblje ili toalet za bolesnu decu.

Advokat školskog okruga Fauntin-Fort Karson izjavio je za CNN da je škola prilikom donošenja odluke imala u vidu do kakvih bi posledica u budućnosti moglo da dođe ako dete sa muškim polnim organima koristi ženski WC.

Ketrin Matis kaže da je njihovo dete imalo samo 18 meseci kada je počelo da ga privlači sve što privlači devojčice. Najradije je nosio cvetnu suknju sa podsuknjom.

- Pitao je kada ćemo ga odvesti kod lekara da bi dobio ženske organe kako bi mu i telo bilo žensko - kaže ona.

Psiholog je potvrdio da je Koj transrodna osoba, a kada je imala četiri godine roditelji su joj "dozvolili da bude ono što jeste".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali