Jedan od ključnih momenata zimskog blagdanskog razdoblja zasigurno je bogata trpeza, a odojak je uvijek jedna od glavnih zvijezda. Chefu Tomislavu Špičeku u božićnom serijalu 'Domaće i tradicionalno' pridružio se urednik, voditelj i novinar, Zoran Šprajc, a njih dvojica su napravili odojak na vrlo poseban način.
"Danas je na repertoaru odojak, otkošteni. Napunit ćemo ga s farsom od češnjovki, malo mladog luka, malo senfa, zamotati, staviti u mrežicu i peći. Uz to ćemo francusku, ali ne klasičnu", najavio je Špiček odlično raspoloženom Šprajcu.
Francuska salata mnogima je jedno od najdražih božićnih jela, a Špiček je otkrio svoj recept s malim 'twistom' - u njoj će se tako pronaći buča i smeđi grah te jabuka i celer. Uz to, Špiček je odlučio dodati i kuhana prepeličja jaja. Sve potrebne sastojke možete pronaći u SPAR-u.
Špiček napominje kako se koža odojka nikako ne bi trebala kuhati već uvijek peći, a Šprajc nam je otkrio kako mu je od svih blagdanskih poslastica najdraži upravo odojak.
Recept za rolani odojak
Sastojci:
- 4 kg odojka
- 1 kg S-BUDGET češnjovki
- 2 žlice SPAR senfa
- 200 g mladog luka
- 500 g buče
- 200 g S-BUDGET graha
- 1 kisela jabuka
- 200 g kuhanog krumpira
- 100 g S-BUDGET kiselih krastavaca
- 200 g S-BUDGET majoneze
- 50 g SPAR milerama
- 8 prepeličjih jaja
- 200 g S-BUDGET svinjske masti
Priprema:
Odojka otkostite i raširite na leptir. Češnjovke izvadite iz crijeva i sameljite s dodatkom vode.
Odojak posolite i premažite 1 žlicom senfa. Na odojak dodajte smjesu od češnjovki i po njoj poslažite sjeckani mladi luk te ga zarolajte. Pecite na 200 stupnjeva oko 90 minuta. Buču narežite na kockice i ispržite.
Pomiješajte s krumpirom, grahom, jabukom i kiselim krastavcima. Začinite senfom, majonezom i mileramom. Na vrh stavite kuhana prepeličja jaja prerezana po pola.
A koliko je ukusan ovako spremljen odojak, govori i izraz na licu Zorana Šprajca. "Draga nacijo, sretan vam Božić!", poručio je Šprajc uživajući u rolanom odojku i francuskoj salati.
Dobar vam tek!
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.