Riješite se debelih gležnjeva! Nije nemoguće

Široki, debeli gležnjevi problem su koji muči mnoge, pogotovo žene.

22.1.2015.
14:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Debljanje

Kako se debljate, tako se povećava i masno tkivo u vašim nogama. Često se događa da će vam gležnjevi 'nabujati' jer gravitacija vuče masno tkivo prema listovima i gležnjevima. Ako je to slučaj, pokušajte dovesti težinu pod kontrolu uz vježbanje i pravilnu prehranu. Kod vježbanja bi se posebno uspješnim moglo pokazati preskakanje užeta i trčanje.

Genetika

Ako je jedno od vaših roditelja imalo deblje gležnjeve, genetika je vjerojatno bar djelomično kriva za vaše probleme. Neke žene se čak i rađaju s debljim gležnjevima ili slabo razvijenim listovima. Ili čak oboje. Iako ne možete utjecati na genetiku možete prionuti na vježbe koje su posebno namijenjene gležnjevima, a koje većina ljudi izbjegava i zaboravlja, čak i redoviti vježbači.

Zadržavanje tekućine

Iznenadan nestanak gležnjeva često je uzrokovan zadržavanjem 'vode' u nogama - što može biti potaknuto unosom natrija ili trudoćom. Iako natrij potiče tijelo da zadržava vodu i otiče, trudnoću često prati slaba cirkulacija, zbog koje se krv skuplja u člancima. Kompresivne čarape mogu pomoći u smanjivanju naticanja, no kako bi održai rezultate, morat ćete promijeniti dijetu. Usredotočite se na izbjegavanje hrane bogate natrijem, kao što je prerađena i brza hrana. Također, sprječite dehidraciju redovitm unošenjem tekućine (vaš urin bi trebao biti svijetlo žute boje ili proziran).

Lijekovi

Antidepresivi, lijekovi za krvni tlak i hormoni (kao kontracepcijske pilule bogate estrogenom) mogu kod negih žena uzrokovati oticanje nogu i gležnjeva. Ako ste primijetili da su vam gležnjevi počeli 'nestajati' otprilike u vrijeme kad ste počeli koristiti nove lijekove, obratite se liječniku. Možda vam može prepisati novi lijek koji će vam bolje odgovarati.

Bolest

Iako su povećani gležnjevi rijetko razlog za brigu, bolesti bubrega, otkazivanje jetre, krvni ugrušci i drugi zdravstveni problemi mogu povećati zadržavanje vode, pogotovo oko gležnjeva. Zato, ako osjećate neke zabrinjavajuće simptome, kao što su umor, promijene pri uriniranju, mučninu ili nedostatak daha, odmah se obratite liječniku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali