Play ponuda

Kamenovan konzulat Srbije u Rijeci, polomljen prozor i dvojezična tabla

shimmer fallback

Drugi napad na konzulat u 2013. godini

9.11.2013.
14:19
Play ponuda

U noći imeđu petka i subote neko je oštetio dvojezičnu ploču i kamenom razbio prozorsko staklo na zgradi Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci.

Tokom noći je obavljen uviđaj, nakon čega sledi kriminalističko istraživanje, potvrđeno je za Večernji list iz Policijske uprave primorsko goranske.

Tabla je oštećena tako što je udubljena, saznaje agencija Hina iz dežurne službe primorsko-goranske Policijske uprave. Kako su naveli iz policije, udubljenje je napravljeno na tabli s latiničnim i ćiriličnim natpisom "Generalni konzulat Republike Srbije", a policija je dojavu o incidentu primila jutros u 7 sati. Uvidjaj je obavljen, a sledi kriminalistička istraga.

I konzul Mirjana Milenković potvrdila je za Večernji list da se noćas dogodio incident.

"Saradnja s policijom je izuzetna. Moram reći da u ovom trenutku kada su se bilateralni odnosi poboljšali, ovo zaista nije bilo potrebno", rekla je Milenkovićeva.

Prethodnih dana, dvojezične table skidane su u Varaždinu i Osijeku, sa zgrada u kojima se nalaze prostorije srpskog nacionalnog veća.

Skidanje i uništavanje dvojezičnih tabli počelo je u Vukovaru, pre više od dva meseca, u okviru protesta koje je organizovao štab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja okuplja protivnike ćirilice.

I u aprilu ove godine na vrata Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci bačena je flaša sa zapaljivom tečnošću. Srećom, nije došlo do većeg oštećenja, a počinilac je vrlo brzo uhapšen.

Gradonačelnik Rijeke osudio napad

Generalni kozul Mirjana Milenković rekla je da su joj se posle incidenta odmah javili gradonačelnik Vojko Obersnel i načelnica Policijske uprave Senka Šubat i izvini li se u svoje ime i ime građana Rijeke.

Milenković smatra da se radi o vandalskom činu maloletnika i da ga neće dizati na viši politički nivo jer je Rijeka oduvek bila gostoljubiv grad.

Gradonačelnik Obersnel najoštrije je osudio vandalski napad na zgradu Konzulata Republike Srbije.

"Razbijanje ploče Konzulata ne moze se opravdati. To je kukavički čin. Radi se o sramotnom načinu izražavanja stava i mišljenja. Uveren sam da se radi o delu pojedinaca koje nipošto ne izražava stav Riječana. Nažalost, uprkos visokom nivou tolerancije, ni Rijeka nije otporna na vandalizam", poručuje gradonačelnik Rijeke.

Obersnel očekuje da će policija pronaći počinioce i da će oni biti primereno kžnjeni.

Play ponuda
Play ponuda