Kacin: Srbija ispašta zbog zaklinjanja u Rusiju

EU, ipak neće nagraditi "hrabre odluke srpske vlade"

9.12.2012.
17:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin izjavio je da kako stvari sada stoje Srbije ipak neće dobiti uslovni datum za početak pregovora sa EU, iako se tome nadala.

On je dodao I da je način odlučivanja o tome kompleksan I da nema saglasnosti, pa nije isključeno da se takva odluka donese u poslednjem trenutku na samom vrhu.

Savet ministara spoljnih poslova zemalja članica EU raspravljaće u ponedeljak i utorak o eventualnoj dodeli datuma za početak pregovora sa Srbijom, a njihovi zaključci biće uzeti u obzir na zasedanju Evropskog saveta, koje će biti održano u četvrtak i petak.

Tokom jučerašnjeg dana ministar u Vladi Srbije, Rasim Ljajić rekao je da očekuje početak pregovora sa Evropskom unijom u junu naredne godine. Sastanak koji će se održati naredne nedelje donosio je velika očekivanja za Beograd, međutim izgleda da će od svega srpska vlada dobiti samo pohvale za "hrabre odluke". Kacin kao uslove za dobijanje datuma navodi ispunjavanje obaveza preuzetih u dosadašnjim dogovorima s Prištinom i primenu integrisanog upravljanja prelazima.

Pored toga on dodaje da je tu i susret predsednika Srbije i Kosova, ali i ističe da je neophodno da se pokažu konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i procesuiranju osumljičenih.

- Mi ne očekujemo da Srbija napravi bilo šta za EU, već očekujemo da to uradi u svoju korist i nadoknadi mnogo toga propuštenog u prošlosti jer je praktično sama sebe bila izolovala i sanjala nešto što ne postoji- rekao je Kacin.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je istakao i da je Srbiju na putu ka EU mnogo koštalo zaklinjanje u Rusiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

- Mnogo ju je koštalo zaklinjanje u Rusiju, a jasno je da je budućnost Srbije samo u procesu približavanja EU. Ponekad je potrebno napraviti korak unazad da bi se uzeo bolji zalet za budućnost. To nije uvek popularno. Ali, ako „Gorenje“ u Valjevu otvori 500 novih radnih mesta, ljudima iz te sredine će biti jasno zašto je put ka EU jedini put za Srbiju - kaže Kacin.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali