Play ponuda

Kazalište Ulysses gostuje u Zagrebu

shimmer fallback

U nedjelju, 18. rujna Kazalište Ulysses gostuje u zagrebačkom HNK dvjema izvedbama predstave Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija u režiji Lenke Udovički.

12.9.2011.
13:14
Play ponuda

Predstava je premijerno izvedena 22. srpnja 2011. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, u sklopu 11. sezone Kazališta Ulysses.

Zadrživi uspon Artura Uija Brecht je napisao s neskrivenim didaktičnim ciljem - pružiti američkoj publici jasnu uzročno-posljedičnu analizu tada recentnih događaja u Njemačkoj i upozoriti na činjenicu da je Hitler, ta monstruozna pojava pred kojom je zanijemio cijeli svijet, doživio jednostavan, progresivan i sasvim zadrživi rast kojega su omogućile osobitosti kapitalizma, psihološki mehanizmi naroda suočenog s ugroženom egistencijom i isprva sitne koruptivne metode akumulacije moći koje zanemaruju svijest o dugoročnoj odgovornosti.

No današnje čitanje komada nudi neobičan obrat. Što je u Brechtovo vrijeme bila alegorija, pojednostavljena gotovo groteskna slika zajedničke avanture mafije i vlasti u pohodu na moć i profit, danas djeluje neobično stvarno. Likovi podignuti na razinu karikature izgovaraju doslovne citate iz današnjih novina.

Glazbu, koju u predstavi uživo izvodi Petrojvic Blastin Company, skladao je Nigel Osborne, kostime je osmislila Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Deni Šesnić, a koreografiju Staša Zurovac.

Uz Ozrena Grabarića, koji tumači glavnu ulogu, u predstavi igraju Mladen Vasary, Mislav Čavajda, Goran Bogdan, Maja Posavec, Damir Šaban, Dražen Šivak, Damir Poljičak, Jure Ivanušič, Zoran Pribičević, Igor Kovač i Filip Detelić.

Ovaj "gangsterski komad o korupciji, kriminalu, cvjetači i vlasti" na Malom Brijunu ovog je ljeta vidjelo oko 4.000 gledatelja na 11 izvedbi, a u Zagrebu će se 18. rujna održati dvije izvedbe - u 18 i u 21 sat.

Ulaznice se mogu rezervirati na telefone 01 4888 415, 091 79 67 197 i 091 56 65 450.

Cijena ulaznice: od 80 do 120 kuna.

Play ponuda
Play ponuda