Play ponuda

Nebo - festival glazbe svijeta u Teatru &TD

shimmer fallback

Ovogodišnji festival glazbe svijeta - Nebo održat će se 28. i 29. listopada u prostorima Teatra &td. I u svom devetom izdanju pružit će uvid u recentnu ponudu glazbe svijeta

19.10.2011.
17:59
Play ponuda

Ove će godine prvu večer nastupiti The Strong and Silent Types iz Nizozemske, a predgrupa će im biti Kavaliri iz Bednje, dok će drugu večer koncert održati američko-iranski akustično-elektronski projekt Niyaz.

Četveročlani The Strong and Silent Types na tragu svog glazbenog heroja Djanga Reinhardta sviraju zabavnu mješavinu stilova koju čine gypsy swing, rumba, musette i bossa nova.

Kavaliri su sastav koji njeguje autohtonu glazbu bednjanskog kraja. Zaštitni znak Kavalira su upravo pjesme ispjevane na bednjanskom govoru koji se ubraja među najinteresantnije, najmelodičnije i najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala, diftonga, zanimljivih glasovnih promjena i akcenata. Kavaliri su u svom trinaestogodišnjem djelovanju iznimno doprinijeli očuvanju tradicijske glazbene baštine. U sastavu su zastupljeni instrumenti: cimbule, bajs (kontrabas) i tri violine od kojih su dvije vodeće, a jedna kontra. To je tradicionalna postava instrumenata na koje su svirali muzičari u bednjanskom kraju od davnina. Potrebno je spomenuti da su osnove te glazbe Kavalirima prenijeli uvaženi violinist Zvonko Češnjaj i cimbulaš Mijo Dravinski.

Niyaz uzbudljivo povezuje tradicijsku perzijsku glazbu, poeziju sufijskih mistika Rumija i Amira Khosraua Dehlavija, perzijske i mediteranske zvukove te suvremenu trance elektroniku. Grupu su 2005. godine osnovali pjevačica i kompozitorica Azam Ali, multiinstrumentalist i kompozitor Loga Ramin Torkian i dvostruki dobitnik Grammyja, producent i programer Carmen Rizzo. Riječ niyaz na iranskom farsiju, te urduu koji je većinski jezik sjevera Indije i Pakistana znači žudnja.

Na festivalu Niyaz nastupa u sastavu: Azam Ali - pjevačica, def; Loga Ramin Torkian - gitara, viola, turski saz; Jess Stroup - programiranje/gitara; Habib Meftah Boushehri - udaraljke.

Play ponuda
Play ponuda