Albanci kupuju stanove po Nišu i ne pitaju za cenu

Nišlije pritisnute nemaštinom uveliko učestvuju u tome

5.9.2013.
10:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kosovski Albanci polako ali sigurno "okupiraju“ Niš jer su indirektno postali vlasnici oko 300 stanova u tom gradu, pišu Novosti.

Posle velikog broja zahteva za prebivalište, koje su podnosili niškoj policiji tokom 2010, poslednjih godina gledaju stanove u gradu.

Novosti pišu da su Albanci sa Kosova do sada indirektno postali vlasnici oko 300 stanova u Nišu, a u ovom "biznisu“ , kako navodi list, uveliko im pomažu Srbi, privremeno raseljeni sa KiM, koji sada žive u gradu na Nišavi.

- Pritisnuti nemaštinom, Srbi su primorani da posluju sa Albancima - priča Goran S., koji se 1999. godine "preselio“ iz Prištine u Niš.

Kako bi se prikrili i izbegli eventualne probleme, Albanci Srbima daju novac da kupe određeni stan u Nišu. Odmah im isplaćuju "nadoknadu za saradnju“, po nekoliko hiljada evra, navode Novosti.

"Šema“ po kojoj Albanci dolaze do stanova u Nišu je sledeća: kada Srbin albanskim novcem kupi stan, uknjiži ga na svoje ime. Posle overe kupoprodaje u Osnovnom sudu u Nišu, sklapaju ugovor da je Albanac Srbinu pozajmio novac, baš koliko je i plaćena nekretnina. Kao garanciju za vraćanje novca, Srbin daje upravo kupljenu nekretninu. A kada posle predviđenog roka "nema para“ da vrati pozajmicu, Albanac postaje vlasnik "njegovog“ stana.

O kupoprodaji stanova, iako Niš "bruji“, zvanično se ćuti. Srbi koji prodaju imovinu Albancima boje se osude okoline, dok albanski kupci strahuju da bi ih u tome mogle osujetiti vlasti Srbije i samo okruženje, pa zbog toga čekaju neki pogodniji trenutak, kada će sve to moći da ozvaniče.

- Albanci su dobre platiše, daju i više od tržišne cene nekretnina. Preporučivali su mi i da nađem neke posrednike, Srbe sa Kosova koji sada žive u Nišu, ali sam odlučio da izbegnem "provodadžije“ zbog dodatnih troškova - kaže Nišlija, koji je nedavno objavio oglas u jednom prištinskom mediju za prodaju svog stana.

I na internetu se mogu pronaći sajtovi na kojima su objavljeni stanovi za prodaju nekretnina u niškom kraju. A na jednom od takvih oglasa jedan Nišlija je naveo da se njegov grad nalazi na Kosovu.

foto: Novosti

Albanci, inače, koriste i svaku priliku da se raspitaju za nekretnine u Nišu. Tako je svojevremeno policija kod sudije za prekršaje privela jednog žitelja KiM, koga su zatekli na niškim ulicama bez lične karte. Albanac je bez bilo kakve primedbe, odmah platio kaznu od 5.000 dinara. Usput, pitao je i gde u Nišu može da se kupi dobar stan.

Istovremeno, na "meti“ Albanaca su i srpska imanja u Nišavskom okrugu, koja se najčešće prodaju u tajnosti, preko posrednika. Kupoprodajnih ugovora nema, već se vlasnicima nekretnina nude novčane pozajmice, uz hipoteku kao garanciju.

A pored saradnje sa Srbima sa KiM, koji žive u Nišu, Albanci su od niških advokata dobili dodatna objašnjenja kako do prebivališta i srpskih pasoša mogu da dođu - legalno.

Naime, lepo im je objašnjeno da je po slovu zakona, "prebivalište mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi“ i da su "punoletni građani dužni da prijave i odjave prebivalište i prijave promenu adrese stana“, pišu Novosti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali