Renata Pokupić i Luka Vukšić dobitnici nagrade “Ivo Vuljević”

Mezzosopranistica Renata Pokupić (1972.) i dirigent Luka Vukšić (HGM) "Ivo Vuljević" koje su im danas dodijeljene u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, koja danas obilježava svoj dan.

30.12.2000.
2:20
VOYO logo

Noviteti su ovogodišnjeg tradicionalnog 12. dodjeljivanja nagrade koja se do sada sastojala samo od plakete), novčana nagrada u iznosu od 4.000 kuna za svakog umjetnika, sponzor koje je zagrebačka tvrtka Telematički inženjering i software (TIS), te mogućnost nastupa umjetnika subotom u "Lisinskom". Nagrade su mladim umjetnicima uručili predsjednica HGM-a Naima Balić i predstavnica TIS-a Valida Vujić.U obrazloženju nagrade piše kako ovaj put nagrada iznimno ima dvaravnopravna dobitnika. Razlog su tome dva kriterija prilikom odabira kandidata. Jedan je ukazati na mladog umjetnika koji se svojim radom već dokazao i postigao zapažene umjetničke uspjehe u glazbenoj javnosti, pa ta nagrada predstavlja vrednovanje njegova dosadašnjeg djelovanja (Renata Pokupić). Drugi je kriterij prepoznati talent na početku njegova stasanja, onaj koji se još nije imao prilike afirmirati, a ta nagrada bi mu trebala poslužiti kao poticajna pomoć na početku njegove glazbeničke karijere (Luka Vukšić) i to je prvi put da se ta nagrada dodjeljuje jednom dirigentu. Renata Pokupić završava poslijediplomski studij na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, dok je Luka Vukšić na poslijediplomskom studiju na budimpeštanskoj akademiji Ferenc Liszt.

Tako je prosudio Ocjenjivački sud u sastavu Naima Balić, Igor Lešnik i Vladimir Ščedrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada "Ivo Vuljević" dodjeljuje se istaknutim mladim umjetnicima od 1988. u spomen na jednog od utemeljitelja HGM-a Ivu Vuljevića (1919.-1986.). HGM, nekada Muzička omladina Hrvatske, proistekla je iz Društva prijatelja glazbe utemeljenog u Zagrebu 1954. HGM je članica Međunarodne federacije mladeži (Jeunesses Musicales International - JMI).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo