Kupujte hranu pametnije i odgovornije, uštedjet ćete pristojan novac

Jeste li u zadnje vrijeme pogledali što se sve nalazi u vašem smeću? Nekoliko jabuka koje je zahvatila plijesan, pola potrošenog umaka od rajčice, smežurano povrće, ostaci hrane od neki dan...

22.2.2013.
9:15
VOYO logo

Prosječno kućanstvo stvara oko pola kilograma otpada dnevno, od čega čak 14 posto čine ostaci hrane koju smo konzumirali.

Osim što zauzimaju prostor na odlagalištima otpada, iz hrane koja truli oslobađa se opasan metan, staklenički plin koji je mnogo opasniji od ugljičnog dioksida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, imamo dobre vijesti: Svatko od nas može zaustaviti taj negativan trend i smanjiti količinu otpadaka koje bacamo.

Naučite kako kupovati i konzumirati hranu na pametniji i odgovorniji način, koji će vam uz sve ostalo, uštedjeti i novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo 10 zlatnih pravila!

1. Vodite računa o smeću koje stvarate

Promatrajte sve što bacate u vašu kantu barem tjedan dana. I usput radite bilješke, vjerujte, mnogo ćete naučiti. Recimo, ako primijetite da ste bacili pola kutije žitarica jer predugo stoje, idući put kupite manji paket ili ih spremite u hermetički zatvorenu posudu u kojoj mogu duže stajati.

2. Posložite svoj hladnjak kako bi bio funkcionalan i pregledan

Bitno je da hladnjak uvijek izgleda uredno, a ne da samo nabacate namirnice unutra, redom kako ih kupujete. Vjerujte, vrlo je važno da znate što imate. Očistite ga jednom tjedno, a ostatke hrane uvijek držite na mjestima koja su lako dostupna i vidljiva oku, po mogućnosti, u plastičnim prozirnim kutijicama.

3. Radite manje porcije

Prije nego natrpate tanjur s hranom dobro razmislite hoćete li moći planiranu količinu i pojesti. Umjesto da bacate ono što vam ostane na tanjuru, raspodijelite hranu u manje porcije, uvijek možete uzeti dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Budite fleksibilni s namirnicama

Razni složenci, juhe, fritate, shakeovi vrlo su zahvalna jela u kojima možete koristiti i namirnice koje su već na izmaku, poput prezrelih banana, 'uvenulih' šparoga ili mrkve.

5. Podesite hladnjak na pravu temperaturu

Podesite li hladnjak na pravu temperaturu hrana će vam ostati dulje svježa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Zamrznite ostatke ručka ili večere

Ako nećete ubrzo pojesti hranu koja vam je ostala od ručka, umjesto da je bacite u smeće, stavite je u škrinju i zamrznite. Naravno, to se odnosi na ona jela koja si to mogu dopustiti.

7. Kupujte češće

Ako imate običaj kupnju obavljati jednom na tjedno često se nađete u situaciji u kojoj kupljeno povrće morate baciti jer vam ne može izdržati do kraja tjedna. Predlažemo vam da neke namirnice, poput povrća, kupujete u hodu, češće i u manjim količinama.

8. Razmislite o količini hrane koju kupujete

Umjesto da kupujete cijelo pile, kupite onoliko komada koliko vam je zaista potrebno. Trebate sjemenke bundeve za kolač? Žlica, dvije, s točnom količinom spriječit će da cijela vrećica stoji u ostavi još nekoliko tjedana, a kasnije završi u smeću.

9. Naučite čitati datume na proizvodima

Često se puta namirnice kojima ubrzo ističe rok upotrebe nađu na popustu, no činjenica je da ih takve možete konzumirati još nekoliko dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Imajte plan B

Baš ste imali namjeru napraviti neko novo jelo za svoje najbolje prijatelje? Kupili ste sve potrebne namirnice, ali nikako da se upustite u taj pothvat? Na kraju sve to završi u smeću. Činjenica je da više od 50 posto bačene hrane čine namirnice koje ste kupili samo za određenu priliku koja se nije dogodila, a vi jednostavno nemate plan B što učiniti s njima.

gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo