Surogat stvarnosti – pola stoljeća hrvatske animacije

25.5.2011.
13:46
VOYO logo

Krenuvši od polazišta da je animirani film kompleksna cjelina čije nastajanje nerijetko traje godinama i gotovo je nezamislivo pojmiti sve sastavne elemente koji ga čine, kustosice Marta Kiš i Karla Pudar, postavile su izložbu koja objedinjuje radove koji ukazuju na brojnost tehnika i raznolikost autorskih rukopisa. Zagrebačka škola animiranog filma svojim je djelovanjem postavila visoke produkcijske standarde, iznjedrila jake autorske individue, a francuski kritičari George Sadoul i Andre Martin imenovali su je bitnim dijelom avangardnog pristupa animaciji.

Uz kultne klasike suvremene animacije daje se uvid i u najnoviju produkciju čime se propituju teze o zamiranju škole krajem krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Publici se time pruža mogućnost istraživanja samog pojma Zagrebačke škole animiranog filma, njenog trajanja i utjecaja, kao i nasljeđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naziv izložbe predstavlja animaciju kao vizualnu formu koja seže u sasvim imaginarnu stvarnost i otvara prostor pojedincu da je tumači po vlastitome nahođenju, ali se njime i simbolično obilježava 50 godina od nastanka, vjerojatno najpoznatijeg predstavnika škole, animiranog filma Surogat Dušana Vukotića, koji je 1962. godine nagrađen Oscarom.

Pored „statičnih“ izložbenih materijala publika će imati priliku pogledati i projekcije više od 50 animiranih filmova. Posebnost su i radionice animiranog filma za odrasle, ali i najmlađe o kojima će se zainteresirani moći informirati na službenim stranicama HDLU-a, nakon 1. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba traje od 9. lipnja do 3. srpnja u Domu HDLU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo