Sad je sasvim jasno – 2010. je godina preživljavanja

Investicijske aktivnosti očekivano su u fazi slobodnog pada, a dodato je pao BDP i potrošnja. Ako se ne krene u hitnu provedbu ambicioznog Vladinog plana, 2011.

31.5.2010.
17:06
VOYO logo

Prva procjena kretanja BDP-a za prvi kvartal 2010. ukazala je na daleko jače smanjenje gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj od čak 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine nego što su očekivali analitičari PBZ-a. Suprotno procjenama, neto inozemna komponenta očigledno nije uspjela značajnije nadoknaditi snažan pad osobne potrošnje i investicija.

Statistički gledano došlo je, dakle, do očekivanog usporavanja pada BDP-a u odnosu na prethodne kvartale, no analitički gledano potonuli smo još malo dublje u odnosu na razdoblje prije krize. Naime, podsjetimo li se da je prvi kvartal 2009. godine donio pad BDP-a od čak 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, dodatnim smanjenjem od spomenutih 2,5 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu, hrvatsko je gospodarstvo u odnosu na predkrizni 1. kvartal 2008. smanjeno za čak 9,0 posto, navodi se u ovotjednoj analizi PBZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kretanja visokofrekventnih pokazatelja tijekom prvog kvartala bila su raznolika i nestabilna, a po svemu sudeći takva će biti i u nastavku godine. Tako je, primjerice, industrijska proizvodnja u prvom kvartalu zabilježila marginalni rast od 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a tada je mjereno istom metodologijom prilagodbe za radne dane, potonula za 10 posto na godišnjoj razini. Ovaj marginalni oporavak industrijske proizvodnje posljedica je dijelom utjecaja niske baze, ali i oporavka inozemne potražnje, čemu svjedoči rast robnog izvoza u 1. kvartalu 2010. od 4,8 posto (nakon prošlogodišnjeg pada od 13,1 posto).

Pala proizvodnja i potrošnja

Međutim, već su podaci za travanj pokazali kako je oporavak industrijske proizvodnje u prvom kvartalu zapravo bio krhke i nestalne prirode, pa je tako industrijska proizvodnja u travnju ponovno zaronila, i to za -6,6 posto u odnosu na isti mjesec lani. S obzirom da je razina narudžbi industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u ožujku bila gotovo 60 posto manja nego godinu dana ranije, dok je na stranom tržištu zabilježen rast narudžbi od 25,9 posto, u narednim mjesecima možemo očekivati daljnje blage pozitivne utjecaje oporavka inozemne potražnje, ali i potpuni izostanak oporavka domaće potražnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad nižoj razini domaće potražnje svjedoči podatak o daljnjem padu robnog uvoza u 1. kvartalu 2010., i to za 10,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani (u kojem je pad iznosio 23,7 posto), te kretanje prometa u trgovini na malo (bez motornih vozila), koja je u prva tri mjeseca ove godine zabilježila daljnji pad od 7,0 posto (u 1. kvartalu 2009. pad je iznosio 5,6 posto).

Investicijama ni traga

Investicijske aktivnosti hrvatskog gospodarstva očekivano su u fazi slobodnog pada, pa je tako građevinska aktivnost u prva dva ovogodišnja mjeseca zabilježila pad aktivnosti od 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a nastavak negativnih kretanja potvrđuje i podatak da je u prva tri mjeseca izdano 12,7 posto manje odobrenja za građenje u usporedbi s istim razdobljem 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako podaci o prvoj procjeni kretanja BDP u 1. kvartalu 2010. ne sadrže procjene kretanja njegovih komponenti, iz kretanja visokofrekventnih podatka, analitičari PBZ-a zaključuju da domaća potrošnja i investicije i dalje imaju iznimno snažan negativni utjecaj na ukupni BDP, dok neto inozemna potražnja daje tek blagi, nedovoljni pozitivni doprinos ukupnoj gospodarskoj aktivnosti.

S obzirom na kretanja plaća i predstojeću fiskalnu kontrakciju (smanjenje mirovina, razvrgavanje kolektivnih ugovora), bez obzira na najavljeno ukidanje poreza solidarnosti, u PBZ-u ne očekuju da će se domaća potražnja oporaviti prije kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, negativna kretanja u tzv. PIGS zemljama (Portugal, Italija, Grčka, Španjolska) te smanjenje fiskalnih poticaja u zemljama EU pojačavaju negativne rizike na strani inozemne potražnje. Bez obzira na konačnu brojku, više je nego jasno da će ova godina biti godina gospodarskog "preživljavanja" te da je hitna i beskompromisna provedba ambicioznog Vladinog programa gospodarskog oporavka preduvjet da se i 2011. ne pretvori u sličnu godinu stagnacije ili pukog životarenja.

Prethodni članci:

arti-201005280368006 arti-201005280190006 arti-201005270429006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo