BDP / skočio za 0,2 posto – recesija je gotova! Ili nije?

Riječ je o prvom tromjesečnom rastu BDP-a nakon šest tromjesečja pada, odnosno najduže recesije u kojoj se hrvatsko gospodarstvo ikad našlo.

26.11.2010.
14:10
VOYO logo

Državni zavod za statistiku objavio je u petak da je bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju porastao za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema ekonomskoj definiciji, to znači da je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz najduže recesije u kojoj se ikad našlo. BDP je zabilježio prvi tromjesečni rast nakon šest tromjesečja stalnog pada.

DZS u svome priopćenju ističe kako je riječ o prvoj procjeni realne stope promjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda, koja se može razlikovati od konačnog podatka koji će objaviti tek 31. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagi rast BDP-a ekonomisti su očekivali, a Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, za Hinu je kazao da je prije riječ o stagnaciji, a ne o rastu BDP-a, no veseli pozitivni predznak. Za oporavak BDP-a, kaže on, zaslužan je oporavak prihoda od turizma, ali i rast neto izvoza.

U izjavi za Danas.hr, ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek kazala je kako treba pričekati minimalno još jedan kvartal, ako ne i još jedan, prije nego se bude moglo reći da je Hrvatska izašla iz recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnica premijerke Jadranke Kosor ističe kako ne treba dizati euforiju oko najnovijih podataka o BDP-u, jer su podaci o industrijskoj proizvodnji u ovom tromjesečju loši te je pitanje hoće li gospodarstvo nastaviti rasti.

S time se slaže i Zdeslav Šantić, koji ističe da je, gledano u realnim iznosima, u prva tri tromjesečja ove godine gospodarska aktivnost pala na razinu 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U takvim okolnostima potrebne su značajnije prilagodbe, pogotovo u javnom sektoru, kako bi se potrošnja svela na realnu snagu gospodarstva", ističe Šantić.

Šantić očekuje da će detaljna procjena BDP-a po kategorijama, koja se tek ima objaviti, vjerojatno pokazati stagnaciju osobne potrošnje na godišnjoj razini, pad državne potrošnje, te i dalje dvoznamenkasti pad kapitalnih investicija, ali po nešto blažoj stopi nego u prvoj polovici godine, prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šantića zabrinjavaju podaci na početku četvrtog tromjesečja i, kao i Sandra Švaljek, ističe pad industrijske proizvodnje.

"Imamo zasad nepovoljni pokazatelj pada industrijske proizvodnje u listopadu za 4,4 posto na godišnjoj razini. Čekamo podatke o potrošnji, no po zadnjim podacima u listopadu bilježimo pad neto plaće u realnom iznosu, uz rast nezaposlenosti. Također, valja imati na umu da se domaće gospodarstvo u trećem tromjesečju dominantno oslanja na eksterne čimbenike, odnosno izvoz usluga, turizam, dok u ostalim kvartalima dominantnu ulogu u BDP-u imaju domaći čimbenici, potrošnja i investicije, koji su, nažalost, i dalje pod pritiskom", zaključuje Šantić u analizi za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201003260763006 arti-201009280407006 arti-201007010297006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo