Država – maturanti 1:1

Dok se za ispit iz hrvatskog jezika informacija s Facebooka pokazala točnom, u četvrtak se, na ispitu iz engleskog jezika, situacija promijenila.

18.3.2010.
15:34
VOYO logo

Drugog dana polaganja državne mature informacije s interneta o temama koje će se pojaviti na ispitima pokazale su se potpuno netočnima. Iako su društvenim mrežama kružile 'pouzdane glasine' kako će na današnjem polaganju engleskog jezika teme eseja za višu razinu biti GMO ili školske uniforme, a za nižu Facebook, to se nije dogodilo.

Maturanti su dobili potpuno različite teme, i većina njih time je bila zadovoljna, jer su bili sretni da su, za razliku od prvog dana polaganja državne mature (u srijedu se polagao ispit iz hrvatskog jezika), taj ispit mogli polagati s jednakim izgledima za uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003170792006Naime, polaganje državne mature iz hrvatskog jezika za maturante koji su polagali viši stupanj bilo je mačji kašalj. Nekoliko dana prije polaganja internetom su počele kružiti informacije o točnoj temi i smjernicama pisanja eseja.

Riječ je o ulomku iz romana Zločin i kazna, Fjodora Mihajlovića Dostojevskog, koji govori o razgovoru glavnih likova, Raskoljnikova i Sonje. Točno tu temu dobili su maturanti koji su polagali višu razinu ispita. Oni koji su pisali nižu razinu našli su se u nezavidnoj situaciji. Dobili su temu iz iste knjige, ali drugi ulomak. S obzirom na to da su za polaganje morali pripremiti osam knjiga, put do upisa na željeni fakultet maturantima koji su polagali nižu razinu bio je znatno teži nego onima koji su zahvaljujući informaciji s interneta s lakoćom napisali esej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavili su kako se esej iz hrvatskog jezika neće poništiti, bez obzira na to što su dvije skupine maturanata dovedene u neravnopravan položaj.

Odgovorni tvrde kako je to što je tema pogođena čista slučajnost, ali maturanti kojima je, uvjereni su, nanesena nepravda ne odustaju. Većina njih smatra kako se esej mora poništiti i pisati ponovno, s jednakim uvjetima za sve. Ne vjeruju kako je sve slučajnost. Pitaju se kako je moguće pogoditi ne samo jednu od osam zadanih knjiga, nego i konkretan ulomak, pa čak i smjernice za pisanje eseja. Njihovu mišljenju pridružuju se i neki profesori, koji su htjeli ostati anonimni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo