Kalmeta – novi Miomir Žužul

Da postoji politička kladionica u ovoj državi, biste li stavili novac na tip jedan, koji kaže da će Kalmeta preživjeti uhićenja u HAC-u ili tip dva, past će kao Polančec? Postoji li tip nula?

2.12.2009.
14:42
VOYO logo

Najuriti Kalmetu znači rekonstrukciju i Vlade i HDZ-a, što nije mali posao, samo što se odjeci u jednom i u drugom razlikuju.

Sudeći po proračunu koji je blagoslovila Jadranka Kosor, teško da se može reći da Banskim dvorima trenutno šefuje reformatorica. Ali, ona to može promijeniti: po važnosti funkcija izvršnog tijela kojim predsjeda, nakon odlučivanja o tome kome će Vlada dati novac ubran porezom, ide pitanje koliko Vlada čini da se taj novac ne krade i koliko je daleko spremna ići u pokrivanju eventualnog lopovluka u svojim redovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stati iza Vladinog činovnika koji se vrlo neuvjerljivo koprca u optužbama za ozbiljan kriminal traži vrlo debeo obraz, deblji od onog koji je nosila na sastanke sa sindikatima u Sanaderovo doba. U petak bi tako Kosorica mogla odigrati utakmicu svog političkog života, jer mora očuvati ono što joj je ostalo od Vlade i umiroviti krajnje aktivnog Kalmetu, pa nas oba ishoda jednako mogu šokirati.

Blaženo neznanje

Kalmetino je pravdanje neznanjem s vremenom postalo strašno isfucano, a u zadnje vrijeme izgovorio je toliko nelogičnosti da ni samog sebe ne razumije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tako davno branio se tezom kako nije imao pojma s kim svakodnevno provodi sate i sate u automobilu na relaciji Zadar-Zagreb. Radilo se o uličnom kriminalcu, a Kalmeta se izvukao sa svim dlakama na glavi jer su mu svi povjerovali da nije imao pojma za paralelni život svog šofera.

U svježijoj povijesti, ne samo da ne zna tko što radi u djelokrugu njegove zapovjedne odgovornosti, nego ne zna niti čime on to upravlja. Kada je prije mjesec dana upitan o izjavama bivšeg šefa Uprave HAC-a Maria Crnjaka da je Kalmeta šef paralelne linije upravljanja u toj tvrtki, aktualni ministar prometa i infrastrukture je kazao da ne može kontrolirati 16 ili 17 poduzeća u svom resoru. Nakon uhićenja bivših rukovoditelja Hrvatskih autocesta, Kalmeta pada u još dublje neznanje zbog pretrpanog rasporeda, pa kaže da brine o 40 trgovačkih društava i 19 ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ko tu koga, khm, bira?

Nije odgovoran za Upravu i Nadzorni odbor HAC-a jer mu "suradnike bira Vlada", izjavio je ovih dana. Zanimljivo. Upravu bira Skupština kojom predsjeda Kalmeta, a Nadzorni odbor predlaže kao resorni ministar, dok Vlada samo diže ruku za njegov prijedlog.

Zatim, ponudio je ostavku zbog toga što ga je "razljutila" nesreća vlaka u Rudinama, gdje je zbog daleko sitnije korupcije od one koja se događa u HAC-u život izgubilo šestero ljudi. Onda se osjećao odgovornim po zapovjednoj odgovornosti, a sada zapovjedne odgovornosti nema. Za dramatičnu ostavku koju će Kosor sigurno odbiti, nije se trudio povlačiti argument neznanja za namještanje natječaja koji su doveli do uzroka nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako na kraju nije odgovarao za Hrvatske željeznice, zbog Hrvatskih pošta ga nitko nije htio ni gnjaviti, a ispostavlja se da ga HAC kao tvrtka uopće nije zanimala prošlih pet godina, iako je točno znao gdje se i kada mora pojaviti na fotografiranju s graditeljskim šljemom na glavi.

Koliko košta tip jedan?

Unatoč svemu tome, otpremanje Božidara Kalmete u staro političko željezo čini se kao iznimno težak posao. Kalmetina moć se teško može usporediti s utjecajem na tradicionalno HDZ-ovo biračko tijelo koje mu imaju kolege iz Vlade. Kako se šarmiranje birača kudikamo manje veže uz izgled i šarm, a više uz konkretan novac koji je stranački vojak sposoban priskrbiti, šefica HDZ-a vjerojatno riskira i neku od sorti unutarstranačke odmazde čija će se najbolnija posljedica vidjeti na računu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To opet dovodi u pitanje neke buduće HDZ-ove mandate, o kojima je šefica vjerojatno spremna ekonomičnije promišljati, nego kada se radi o budućnosti državnog budžeta.

San pravednika

Ipak, nečasni otpust Kalmeti promovirao bi Kosor u ženu koja je umila metastazu HDZ-a započetu 2003. godine dolaskom europejca Ive Sanadera na čelo stranke, koji je umivao, fenirao i šminkao grijehe iz Tuđmanovih ustašoidi, a istovremeno je puštao kriminalce da mirno spavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tip nula mogao bi biti tek Kalmetina smjena po modelu kompromitiranog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula: s funkcije me maknite, ali u čast i u pare mi ne dirajte pa će nam svima biti dobro.

Prethodni članci:

arti-200911250034006 arti-200911180091006 arti-200911110030006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo