Stiže novi val otkaza – 18.000 ljudi će na cestu

Poslodavci u Hrvatskoj u ovoj godini namjeravaju zaposliti 52.820 novih radnika. Od toga bi ih nešto više od 20.

8.6.2010.
11:56
VOYO logo

Kako piše Poslovni dnevnik, puno radno vrijeme s neodređenim trajanjem ugovora može očekivati oko 11.000 radnika. Takva očekivanja iznesena su u redovnoj godišnjoj anketi poslodavaca, koju je u siječnju i veljači proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje na uzorku od 12.620 tvrtki iz privatnog i državnog sektora koje zapošljavaju preko 44 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj.

Potrebe za novim kadrovima najizraženije su u priobalnim županijama koje tradicionalno zapošljavaju najveći broj sezonaca u hotelijerstvu te u Gradu Zagrebu, u kojem će, ako se planovi s početka godine ne pokažu preoptimističnim, bili zaposlena petina planiranih u ovoj godini (10.383). U županijama u kojima je problem nezaposlenosti izrazit, nema izgleda za bitnija poboljšanja. Poslodavci iz Požeško-slavonske, Koprivničko-križevačke kao i Ličko-senjske županije, u cijeloj 2010. godini ne planiraju angažirati niti po 1.000 novih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, slaba dinamika na tržištu rada u tim županijama znači i manji postotak otpuštanja, pa se u njima na kraju godine ne očekuje negativne promjene u nivou zaposlenosti koje će donijeti otkazivanja ugovora o radu ako se procjena o višku od 17.700 zaposlenih pokaže opravdanom.

Naime, prema raspoloženju anketiranih poslodavaca može se zaključiti da val otpuštanja i to najvećim dijelom u privatnom sektoru još nije opao. U građevini se očekuje otpuštanje još oko 1.775 radnika, povrh prošlogodišnjih 16.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prerađivačkoj industriji bi bez posla moglo ostati oko 1.600 radnika, nakon što je 2009., kod poslodavaca iz te branše koji su sudjelovali u anketi HZZ-a, već otpušteno preko 32.000 ljudi. I poslodavci iz financijskog i sektora osiguranja smatraju da bi mogli poslovati bez gotovo 1.000 trenutno zaposlenih. Prema podacima HZZ-a radnici koji su procijenjeni kao višak imaju nekoliko zajedničkih karakteristika. Gotovo 20% ih je starije životne dobi i niže razine stručnosti, a za oko 15% njih anketirani poslodavci smatraju da nemaju interes za stjecanje novih znanja.

Oko 10% će ih se otpustiti jer nemaju odgovarajuće zanimanje ili su im znanja i vještine zastarjeli. Riječ je o zanimanjima poput prodavača, administrativnih službenika ili nekvalificiranih radnika, iako se neka od 'nepoželjnih' zanimanja nalaze i na listi traženih kadrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo