Glancanje mitraljeza i šeksizmi – to je naš domet

Njegovanje tupila poguban je društveni običaj zbog kojeg se godinama stvari ne miču s mrtve točke u ovoj zemlji.

30.3.2011.
14:22
VOYO logo

Darko Milinović priznao je u četvrtak, okružen kolegama iz Vlade i mikrofonima, da je Zakon o socijalnoj skrbi toliko dobar da ga je i HDZ izbjegavao donijeti zadnjih sedam godina. Političari se poplaše negdje tamo oko lokalnih ili parlamentarnih izbora, ali ne i Dado Milinović, on likuje umjesto da se poklopi ušima.

Kaže Dado, više se neće događati da socijalnu skrb dobiju oni koji imaju bajne nekretnine po Zagrebu. Na pitanje zašto su pomoć do sada dobivali ljudi koji prema ovim ultrapoštenim uvjetima nemaju na nju pravo, suvislog odgovora nije bilo. Kad kažeš krivu stvar pa se pokaže da si nenamjerno izlanuo istinu, čuje se samo grgljanje jer toneš u živi pijesak. Mnogima bi se na taj način stalo na žulj, pojašnjava Milinović. Ali ne boji se nikakve pobune nakon donošenja ovih izmjena. Čega li se onda bojao svih godina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle ova hodajuća kontradikcija, ministar Milinović, savršeno se uklapa u tupilo koje je tako brižno njegovano u ovoj državi. Priznajemo da štetimo državnom proračunu i naš je veliki uspjeh kada malo prikočimo, makar na jednom resursu. U predizbornoj godini. Ne samo da se ne srame toga, nego nas uvlače i u tuđe ratove.

Što je smiješno?

Nisu raspisali referendum o ulasku u NATO i sad taj Savez u još jednom ratu bombardira neke diktatore po Africi, dok druge maze po glavi kad ubijaju svoje sugrađane. Ako je to promjena koja je rasplakala mnoge tamo krajem 2008. godine kad je Obama došao na vlast, čemu da se nada marginalna državica poput Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njoj vlada šefica izvršne vlasti Jadranka Kosor, navodno jedna od suosjećajnijih duša koje su harale političkim prostorom. Tješila je žrtve rata u radijskom eteru, plakala je i smiješila se na pravi način, i tako sve do premijerskog mjesta. Sad kad je konačno "gore", otkriva lice koje nije nimalo u skladu s njenom suosjećajnom prirodom – neuspješno savladava napadaje smijeha dok miluje mitraljez.

Što je smiješno kada u ruci držiš pušku? Empatičan čovjek ne bi je ni dotaknuo. Pa sve da je i najveća naivčina koja vjeruje u postojane poštenih ratova gdje jači ubija isključivo zločestog, oružje mu ne bi bilo drago vidjeti. Nažalost, činjenica da smo u NATO-u znači upravo da smo na strani najkvalitetnije naoružanih. A najjači obično uzimaju što im se sviđa bez puno pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se Kosor divi artiljeriji, zakonodavna vlast luduje.

Više nemaju potrebu ni da se opravdaju

Sastaje se predsjedništvo Sabora, svi nešto očekuju od toga kao da su na maturalnoj večeri, a onda sa sastanka izađe Luka Bebić i bez imalo kompleksa provali da hrana u Saboru poskupljuje, ni zbog čega drugog nego zbog toga što se zastupnici ne hrane dovoljno kvalitetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks svoje vrijeme provodi u gerrymanderingu. Promatraš kako se pet minuta prije izbora događa još jedan nezaustavljivi šeksizam ne bi li HDZ i HSS navukli nekoliko mandata više i ne možeš ništa poduzeti. Ili će biti kako Šeks kaže ili neće biti nikako jer Ustavni sud može poništiti izbore.

I onda, pokraj svega što su izjavili o SDP-u i njihovom navodnom protivljenju ulasku u Europu, rade na uredbi kojom se ograničava prodaja dijela INA-e većeg od 50 posto. Najprije otkantaju SDP-ov prijedlog jer se s njime navodno ne bi složila EU, a pogotovo Europski sud pravde, a onda ga dva mjeseca kasnije kopipejstaju i prodaju pod svoje. Bez srama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će im sad, na kraju krajeva, stabilna država?

Država u međuvremenu tone u dugove. Dok mi mislimo da ne može niže, ponovo pada i industrijska proizvodnja. Gospodarstvo je u slobodnom padu već duže vrijeme i tobože se tu nešto radi, a učinka nema. Možda su zbilja toliko nesposobni jer bi bilo doista strašno da je to posljedica njihove dileme što će im stabilna država kad je gotovo sigurno da će izgubiti izbore?

I što je najbolje, s koliko god gnjeva ih tražili, svaki dan ostanka HDZ-a na vlasti čini izbore sve besmislenijim. Ako ne postoji način da se ovako kompromitirana vlast otjera, čemu na isti način birati drugu? Vladajuća stranka sigurno računa i na ovu za neodlučne birače obeshrabrujuću činjenicu, podjednako kao i na aferu Daimler, koja će se, po svemu sudeći, početi otpetljavati u pomno birani trenutak kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se radujemo što će trenutni "donji" postati "gornji"? Ako se svi poplaše zbog HDZ-a dovoljno da pohitaju SDP-u i ne traže alternativu, dogodit će se smjena vlasti slična rotacijama na HTV-u: Hloverka ostaje vječna, samo umjesto Dijane Čuljak Šelebaj u Dnevniku tradiciju nastavlja Ivan Jabuka. Tradicija je u ovom slučaju ulizivanje vlasti, dok je tradicija u vlasti zadnjih 20 godina rad na bogaćenju 200 obitelji.

Zato se treba pripremiti na novi val isprika. SDP će reći da su im ruke vezane i da ne stižu popraviti sve što je HDZ potrgao dok je bio na vlasti, pa im preostaje samo kresanje recimo prava radnika, i to bi moglo biti najbolje čemu se možemo nadati. To se događalo u vrijeme Ivice Račana, koji je ulijevao kudikamo više povjerenja ljudima od Zorana Milanovića. To se događalo i u vrijeme Ive Sanadera, koji se žalio na Račana. I što je najsmješnije, događalo se i u vrijeme Jadranke Kosor, koja se, opet bez srama, žalila na Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo