Sanader i Kosor – u čemu je razlika?

25.8.2010.
13:44
VOYO logo

Vlast nije tu da plače kako je neshvaćena. Zašto naša misli da ikoga treba biti briga što se oni, nakon devet mjeseci guranja proračuna koji je iz aviona gledano bio pregolem, pitaju: 'Što da se radi? Ne smijemo uzeti umirovljenicima, a pogotovo ne bankama, onima s viškom imovine, ekstraprofitom...'

Ono što se dogodilo u Banskim dvorima u utorak svjedoči o tome da Vlada zamišlja kako su osjećaji njenih ministara, na čelu sa Suzanom, važniji od barem pokušaja da se nešto konačno napravi kako treba. Jadranka Kosor i njezini ministri, od Kalmete i Milinovića do nenadmašnog Šukera, vrlo su ostrašćeno pokušavali jučer objasniti kako je zbog straha da će pacijent viknuti 'Jao!', kirurg odlučio pustiti da gangrena još malo uznapreduje. Makar dok, uz malo sreće, živčani sustav ne odumre, pa neće osjećati ni ruke, ni noge, ni glavu. I to sve uz stručnu ocjenu ministra zdravstva, doktora medicine, da od spomenute ideje nema bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke ne lažu

Kao što su ponavljali da nema nedodirljivih u njihovoj borbi protiv korupcije, jučer su odlučno mantrali kako se ne radi o predizbornom proračunu. To što su ga odlučili povećati za 900 milijuna (pardon, 898,2 milijuna, podsjeća malo na cijene u trgovinama koje nekako uvijek završavaju s 9,99, zar ne?) i zamrznuti rashode iz 2010. godine, tako da ga ni predizborni ne može nadmašiti, ne bi trebalo značiti ništa.

Trebali bismo zaboraviti da je prošli predizborni proračun bio manji za iznos gotovo jednak planiranom deficitu ove godine. Trebali bismo zaboraviti i da je 2007. godine Hrvatska imala rast BDP-a od 5,8 posto, da je u 2008. godini, kada su rashodi proračuna bili za nekih tri do četiri milijarde manji nego danas, BDP rastao za 2,4 posto. Ove godine će toliko padati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li moguće da je Kosor veća kamikaza od Sanadera, onog do jučer dragog vođe, a danas omraženog teatrologa koji je rasipao na sve strane? Zar je Jadranka Kosor, uzbuđena kakva je bila predstavljajući proračun, bolja glumica od Sanadera?

Brojke, ako ćemo vjerovati njihovom zajedničkom "producentu" Šukeru, ne lažu. Ostavljaju dojam da je Kosor ipak bolja glumica i, pokazalo se, prilično skupa glavna zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ono košta referendum?

Kako bi inače ustrajala u tvrdnjama da referendum košta pet milijuna kuna manje od popisa stanovništva? Kako bi prikupila hrabrost žaliti se na broj umirovljenika naspram zaposlenih kad je u njenim ministarskim mandatima udvostručen broj povlaštenih braniteljskih mirovina? Ili za izjavu "razgovarali smo i s gospodarskim savjetnicima i u najvećem dijelu je ovo što predlažemo podržano i s njihove strane"?

Kada ti gospodarski savjetnik kaže da je dobra ideja u krizi premašiti rashode iz prethodne, također krizne godine, koji su, pak, premašili rashode iz prijašnje godine, u kojoj je gospodarstvo, navodno, cvjetalo i raslo, možda je nastupilo vrijeme za bolni rez na jednoj savjetničkoj plaći. Da joj gluma ne ide od ruke, ne bi ministru uprave trebalo više od godinu dana da vidi tko je sve na platnoj listi državnog proračuna, odnosno Registar zaposlenih u državnim i javnim službama. Na kraju krajeva, nije zaplakala nijednom otkad ju je Mesić nazvao Suzanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selektivno prihvaćanje mišljenja šefa HNB-a

Da to sve nije teatar kako bi se njen (i Sanaderov) ministar financija mogao pozivati na suglasnost s Rohatinskim? Nisu ga slušali kad je trebalo, ali ga slušaju kad ne žele uvesti porez bankama?! Nećemo previše zagledati u prošlost kada je Rohatinski pogađao kolika će biti inflacija i upozoravao da se mora rezati javne financije. Dovoljno je da podsjetimo da je ljetos u Saboru govorio kako vlast odgađanjem bolnih rezova samo odgađa daleko bolnije, a povećanjem deficita i upornim zaduživanjem ruši kunu. Bi li odmazda banaka za porez putem kamata bila pogubnija za građane s kreditima nego što će to biti oslabljena kuna, nećemo nikada saznati jer porez na banke neće biti uveden.

Zašto nisu uveli poreze na ekstraprofit ili na imovinu sad kad je rupa u proračunu 14,5 milijardi, što je više od 10 posto ukupnog proračuna? Da Banski dvori ne bi naljutili Kulmerove, ili da uz "neće biti smanjenja plaća i mirovina" mogu svečano obznaniti da neće biti ni novih poreza? Impresivno. No, porezi na ekstraprofit i imovinu ipak su nešto izvjesniji od poreza na banke jer odlično zvuče, mogu biti maštovito skrojeni, a i izbori se približavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi mogao biti krunski dokaz stajanja na stranu slabijih, u rangu hapšenja živog i zdravog, pa ipak bivšeg doživotnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera. Ako to puku ne bi dokazalo da nema nedodirljivih, onda je stvarno nezasitan.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo