ZVUČI NESTVARNO, ALI... / Znanstvenici šokirani rezultatom istraživanja: Prerana smrt kod muškaraca može imati veze s manjkom seksa?

Image
Izvor: Shutterstock

Od prvobitnih 20.969 ispitanika u promatranom ih je razdoblju umrlo 503

17.1.2023.
23:06
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Smanjen seksualni nagon u muškaraca može se povezati s povećanim rizikom od prerane smrti, pokazala je japanska studija. 

Uzročnu vezu između mortaliteta i libida znanstvenici tek trebaju utvrditi, no pretpostavljaju da bi smanjen libido mogao biti suptilna naznaka nekih drugih zdravstvenih problema. 

'Ovo je prva ovakva studija'

Seksualni interes je važan jer je općenito pokazatelj dobrog zdravlja i kvalitete življenja. Analiza objavljena u časopisu Plos One temelji se na podacima prikupljenim među 20.969 sudionika (8558 muškaraca i 12411 žena) starijih od 40 godina, koji su obavljali redovite sistematske preglede u japanskoj prefekturi Yamagati. 

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yamagata proučila je spolni interes ispitanika, o čemu su se sudionici studije sami izjasnili u upitniku te je pratila njihovo zdravstveno stanje u idućih šest godina.

shimmer fallback
shimmer fallback

Od prvobitnih 20.969 ispitanika u promatranom ih je razdoblju umrlo 503, prenosi portal Science Alert. 

Istraživana je i povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od svih ostalih uzroka, poput smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ili smrtnog ishoda od raka.

Pokazalo se da je smrtnost od svih ostalih uzroka znatno veća u muškaraca koji su prijavili da im manjka interesa za seks. 

Image
KAKO ZARADITI? PA... /

Zvijezda OnlyFansa prodaje svoje jajne stanice: 'Neka mojih prekrasnih gena bude više u svijetu!'; Inače, baš i ne voli tuširanje

Povezanost je zamijećena i nakon što su isključeni ostalih rizični čimbenici, poput visokog tlaka, dijabetesa, pušenja, konzumacije alkohola, prekomjerne tjelesne težine i stresa. 

"Ovo je prva studija koja se bavila vezom između libida i mortaliteta u većoj zajednici", napisali su autori.

Kod žena je situacija ipak drukčija

Žene su češće prijavljivale manjak seksualne zainteresiranosti (16 posto) od muškaraca (osam posto), ali kod njih nije otkrivena veza između smanjenog libida i mortaliteta kao u muškaraca. 

Pošto je studija bila isključivo opservacijska, znanstvenici nisu mogli utvrditi koji je faktor uzrok, a koji posljedica. 

"Moguće je da je manjak seksualnog nagona povezan s nezdravim životnim navikama muškaraca. No moguće je i da je on povezan s upalnim, neuroendokrinim i imunosnim promjenama" u organizmu. 

Bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo što se točno događa, ali čak i otkriće potencijalne povezanosti važan je korak, smatraju japanski znanstvenici. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču