Play ponuda

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU / 'Intimni odnosi prije 18-te godine su prerani': Stručnjaci tvrde da to nije stvar zakona nego jedne potpuno druge stvari

Foto: Shutterstock

Srpski stručnjaci objasnili su što znači pristanak na intimni odnos maljoletnika

26.2.2023.
18:14
Shutterstock
Play ponuda

Komisija japanskog ministarstva pravde predložila je pomicanje dobne granice za pristanak na intimni odnos sa 13 na 16 godina, zbog višestrukih oslobađajućih presuda za silovanje. U Hrvatskoj je stupanje u intimne odnose s maloljetnicima zabranjeno i kažnjivo. Na pitanje što taj pristanak ili nepristanak podrazumijeva i kada djeca stupaju dobrovoljno u intimne odnose, gostujući na srpskoj K1 televiziji govorili su odvjetnica Zora Dobričanin i liječnik Aleksandar Milošević.

Dobričanin je istaknula da je pričala s mladim ljudima dobne granice od 15 do 20 godina. Svi oni su stava, kako je istaknula, da je sve prije 15 godina pretjerano rano. "Ja sam konzervativna i mislim da je sve prije 18 godine prerano. Kod nas ne postoji pristanak na intimni odnos maloljetnika, međutim postoji granica na 14 godina, jer do 14 godina su djeca, a obljub nad djetetom je kazneno djelo bilo da je dobrovoljno ili ne", kaže odvjetnicaa, piše Mondo.

S druge strane, prof. Milošević ističe da fiziološki djevojčice nešto ranije, a muškarci nešto kasnije sazrijevaju spolno.

"Mislim da treba napraviti jasnu razliku između onoga ako je netko punoljetan, 20 i nešto godina i iskoristi djevojčicu od 13, 14 godina, to je naravno zločin. Ali, ako je netko isto godište to je stvar seksualnog obrazovanja koje je zapostavljeno", rekao je urolog Milošević i dodao da danas postoji jako dosta djevojčica koje sa 14 godina podliježu abortusu. "Jedini način protiv toga nije zakon, nego edukacija. Trebamo imati seksualnu nastavu, najprije treba roditelje educirati jer seksualnost počinje od rođenja, samo što se ono vremenom mijenja", dodao je Milošević.

Uspoređivanja radi, u Njemačkoj i Italiji dobna granica za pristanak na intiman odnos je 14 godina, u Grčkoj i Finskoj 15, u Velikoj Britaniji i SAD-u 16, a u Turskoj 18 godina. Stručnjaci objašnjavaju da nikada ne treba pretpostavljati da je osoba pristala na intimni odnos. Samo da znači da, sve drugo je ne i predstavlja seksualno nasilje.

Play ponuda