Znate li zašto tijekom menstruacije češće odlazite na WC? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan

Image

U pitanju su hormoni

17.2.2017.
9:00
Play logo

Jeste li se ikada zapitale zašto nas, tijekom menstruacije, češće tjera na WC nego inače i češće moramo obavljati veliku nuždu? E pa, voditeljica emisije Gross Science s PBS Nove, Anna Rothschild, odlučila je odogovoriti na ovo pitanje i napokon progovoriti o nečem što je ustvari potpuno normalno i često, piše Glamour.

Stoga je cijelu novu epizodu svoje hit web emisije posvetila upravo tom pitanju i objasnila o čemu se zapravo radi. I odgovori su prilično iznenađujući, ali i fascinantni jer napokon možemo naučiti što se to događa tijekom menstruacije, ali iz gledišta znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anna objašnjava kako se menstrualna krv sastoji od stanica iz maternice, stanica imunološkog sustava, vaginalnih sekreta i krvi, ali isto tako sadrži i otprilike 385 različitih proteina koji se mogu naći isključivo u krvožilnom sustavu, a te proteine liječnici ponekad koriste kako bi dijagnosticirali reproduktivne probleme.

Crijeva se doslovno više miču

Play logo

Neke žene tako često primijećuju kako im crijeva tijekom menstruacije rade više nego obično, a to se događa zato što se crijeva doslovno više miču u tom periodu. Prostaglandin, hormon koji uzrokuje grčenje maternice svakog mjeseca, može ponekad uzrokovati i grčenje crijeva. A progesteron, hormon koji "pomaže održavati trudnoću" na neki način pomalo doživljava "zatvor". A s obzirom da se razina progesterona smanjuje tijekom menstruacije, on ne može toliko kvalitetno regulirati rad naših crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iako znanstvenici dosad znaju mnogo toga o samoj menstruaciji, cijeli je menstrualni ciklus dosad premalo istraživan, što je naglasila i antropologinja Kathryn Clancy, koja tvrdi da je to "još jedan od razloga zašto je važna raznolikost znanosti", jer se i ovakvi problemi i pojave moraju redovito i češće istraživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo