gdje ste tu vi? / Znate li koliko čašica alkohola dnevno vas čini alkoholičarem? Iznenadit ćete se kad otkrijete

U Hrvatskoj je ukupno 240.000 alkoholičara, što znači jedan alkoholičar na 19 stanovnika

16.3.2017.
10:00
VOYO logo

Hrvati su četvrti narod na svijetu po konzumaciji alkohola, pokazali su svojedobno rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije. Ta informacija ozbiljno brine liječnike.

Image
svi vire u čašicu /

Nema više razlike: žene piju koliko i muškarci, pokazalo novo istraživanje

Image
svi vire u čašicu /

Nema više razlike: žene piju koliko i muškarci, pokazalo novo istraživanje

Podaci Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" govore kako 15% odraslih muških osoba u Hrvatskoj boluje od alkoholizma, a još 15% ih prekomjerno pije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je oko 240.000 alkoholičara, što ispada jedan alkoholičar na 19 stanovnika. Muškaraca je u toj brojci tri do pet puta više nego žena!  Postavlja se pitanje koliko nas čašica na dan čini alkoholičarima? 

Doktor Ante Bagarić, voditelj Zavoda za liječenje ovisnosti u klinici za psihijatriju Vrapče, koji već 25 godina radi s alkoholičarima, smatra da problema s alkoholom imaju čak i oni koji se vole osladiti čašicom vina na dan! "Tko pije svaki dan je alkoholičar", kaže dr. Bagarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci s interneta kažu pak kako postoje dnevne količine alkohola koje navodno predstavljaju vrlo mali rizik i za žene i za muškarce!   Prema njima žene bi mogle popiti jedno piće na dan - s tim da jedno piće definiraju kao  decilitar vina ili tri decilitra pive ili 0,3 decilitra žestokog alhoholnog pića. 

Muškarci bi to, prema nekim izvorima - mogli konzumirati u duploj dozi. Znači dva decilitra vina ili  šest decilitiara piva ili 0,6 decilitara žestice.  No doktor Bagarić to ne smatra točnim!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovoj postavci koju vi kažete to bi bila jedna fina zabava za nas (...) No, to ne postoji. Ja radim 25 godina i nikada nisam čuo ništa slično. Alkohol kad se koristi svaki dan - to je ovisnost", zaključuje doktoro Bagarić.

Stoga, drugi put kad posegnete za čašicom, dvaput razmislite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo