Tijekom zimskih mjeseci postoji rizik od deficita vitamina D u organizmu jer ga u najvećoj mjeri apsorbiramo kroz kožu, izlaganjem sunčevim zrakama. Osim sunca, izvor ovog vitamina su masna riba, gljive i mliječni proizvodi.
Vitamin D bitan je za kosti, no i za jačanje imuniteta u cjelini. Ovaj nutrijent igra važnu ulogu u gastrointestinalnom zdravlju, snižavajući upalne procese te na taj način smanjujući rizik od Crohnove bolesti i sindroma polupropusnih crijeva, piše portal Inverse.
(FOTO: Pexels)
Tijekom zime izloženi smo većem broju infekcija te provodimo manje vremena na svježem zraku, što loše utječe na imunitet i sintezu vitamina D. Zbog toga je u hladnijim jesecima bitno obratiti posebnu pozornost na unos ovog nutrijenta u organizam. Osim korištenja svake prilike da boravimo na suncu, u zimskim mjesecima trebalo bi jesti više masne ribe - tune, lososa, jesetre, gljiva i redovito konzumirati mliječen proizvode.
Kada je riječ o dodacima prehrani, nije dobro na svoju ruku uzimati bilo koje od njih, bez obzira što se mogu dobiti bez liječničkog recepta. Ako sumnjate da vam nedostaje nečega u organizmu najbolje je napraviti krvnu pretragu pa tek onda uzeti suplementaciju. Naime, vitaminom D se možemo predozirati, a posljedice, iako u rijetkim slučajevima, znaju biti opasne po zdravlje pa i smrtonsone.
Kronični manjak vitamina D očituje se kroz slabe kosti. Kod djece je najčešće riječ o rahitisu, a kod odraslih o osteomalaciji. Rahitične kosti su nerazvijene i deformirane kost te slabi zubi, dok osteomalacija znači krhke i lomljive kosti, slabost u mišićima te problemi s bubrezima. Manjak viamina D može dovesti i do visokog tlaka, kroničnog umora i depresije te anksioznosti.