Znate li čitati DEKLARACIJU proizvoda? Evo o čemu biste trebali voditi računa

Nutricionistica Karmen Matković Melki nam je objasnila kako pravilno iščitavati deklaracije na proizvodima i odabrati one koji će zadovoljavati naše energetske i nutritivne potrebe.

9.12.2019.
8:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U nastavku pročitajte njezine savjete.

Deklaracija hrane, zakonski ispravno napisana, sadrži sve podatke o prehrambenom proizvodu. Na ovaj način potrošaču se pružaju potrebne i razumljive informacije o proizvodu čime mu se pomaže pri pravilnom odabiru. Važna poruka svim potrošačima je prvenstveno “čitajte deklaracije” s dodatkom: „čitajte deklaracije s razumijevanjem“ jer su upravo ove vrijedne informacije u službi zaštite Vaših potrošačkih prava i Vašeg zdravlja.

Svijest potrošača o važnosti sadržaja deklaracija u konstantnom je pozitivnom porastu kao i kontinuirana edukacija javnosti o značenju pojedinih informacija na njoj. Deklaracija je zakonski obavezan način kojim proizvođač potrošaču daje informacije i uvid u kvalitetu prehrambenog proizvoda.

Informacije na deklaraciji moraju biti točne i lako razumljive te ne smiju biti obmanjujuće u vezi karakteristika hrane. Deklaracija ne smije pripisivati hrani učinke ili svojstva koje ona nema ili ukazivati na posebne karakteristike namirnica koje posjeduje i druga slična namirnica.

Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasno čitljiva i neizbrisiva te informacije ne smiju biti skrivene, prekrivene ili prekinute drugim pisanim, slikovnim prikazima i drugim materijalom.

Prehrambena deklaracija prema zakonskim propisima, na temelju Zakona o informiranju potrošača o hrani te Uredbe EU br. 1169/2011 treba obavezno sadržavati: naziv hrane, popis i količinu sastojaka, ali i sve sastojke ili pomoćne tvari u procesu proizvodnje koji uzrokuju alergije ili intolerancije, neto količinu hrane; rok trajanja, upute za posebne uvjeti čuvanja, upotrebe i pripreme.

Rok trajanja na prehrambenom proizvodu označava se na dva načina, oznakom “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do“. Prva oznaka se odnosi na osjetljivije ili mikrobiološki brže kvarljive namirnice, poput svježeg mlijeka, jogurta, mesa, ribe, jaja i dr. Oznaka “najbolje upotrijebiti do” se odnosi na manje kvarljivu hranu koja ima dulji rok trajanja, poput tjestenine, brašna, bezalkoholnih pića, biljnih ulja, konzervirane hrane i dr. Takva hrana je i nakon isteka roka još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju no proizvođač ne može garantirati za njenu kvalitetu i okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodatno, deklaracija obvezno treba sadržavati ime i adresu subjekta u poslovanju hranom pod čijim se imenom hrana stavlja na tržište, mjesto podrijetla hrane te naposljetku, nutritivnu deklaraciju.

Nutritivna deklaracija, koja je već nekoliko godina zakonski obavezni dio prehrambene deklaracije, treba sadržavati: energetsku vrijednost, količinu masti i udio zasićenih masti, količinu ugljikohidrata, te udio jednostavnih šećera, udio proteina i soli. Dodatno mogu se navesti i nezasićene masne kiseline, polioli, škrob, vlakna te vitamini i mineralne tvari.

Zakon obvezuje proizvođače prehrambenih proizvoda da u deklaracijama propisno označavaju alergene, nutritivne vrijednosti, aditive i druge značajke. Pravilnikom je čak definirana i veličina slova što osigurava dobru čitljivost deklaracije te je definirano koji podaci moraju biti u glavnom vidnom polju. Podaci o alergenima moraju biti jasno naznačeni i vidljivi. Informacija na deklaraciji prehrambenog proizvoda treba biti odlučujući faktor pri odabiru hrane, u skladu s prehrambenim potrebama i preferencama. Stoga, bitno je da iskoristite ono što vam se nudi, a to je mogućnost izbora. Sezonske, cjelovite namirnice i namirnice s prirodnim sastojcima uvijek su siguran i najzdraviji put. U kontekstu prehrambenih proizvoda, najbolje je izabrati minimalno prerađenu hranu gdje osoba može prepoznati osnovne sastojke, a to su u prvom redu mliječni proizvodi poput fermentiranih mlijeka odnosno jogurta, kefira i acidofila te sireva i maslaca. Ovakvi proizvodi sadrže značajne količine hranjivih tvari, kao što su proteini, prirodno prisutni šećeri i masti. Preporuka je izbjegavati unos prerađene hrane koja je bogata natrijem, hidrogeniranim masnim kiselinama, dodanim šećerima i aditivima koji svi redom trebaju biti navedeni na deklaraciji.

Prehrambena deklaracija je stoga komunikacijski alat koji će vam pomoći u pravilnom prehrambenom odabiru i osigurati postizanje umjerenosti, uravnoteženosti i raznolikosti u prehrani.

Volite jogurt? Niste jedini! Saznajte sve o jogurtu OVDJE.

Sadržaj napravljen u suradnji s Dukatom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali