Genijalna vijest za sve ljubitelje šampanjca (pa, ono, donekle) - vaše omiljeno piće, točnije, konzumacija tri čaše vašeg omiljenog pića dnevno navodno pomaže u prevenciji razvoja demencije i Alzheimerove bolesti, piše Harper's Bazaar. Spoj koji se nalazi u crnom pinotu, crnom grožđu od kojeg se izrađuje šampanjac, pomaže spriječiti bolesti mozga i poboljšati funkciju prostornog pamćenja.
Profesor Jeremy Spencer, jedan od znanstvenika sa Sveučilišta Reading koji je vodio ovaj eksperiment proveden na laboratorijskim štakorima, za Daily Mail je izjavio kako su "rezultati koje su dobili prilično dramatični."
"Ovo je istraživanje veoma uzbudljivo zato što po prvi put dokazuje da umjerena konzumacija šampanjca ima potencijala utjecati na kognitivne funkcije kao što je, primjerice, pamćenje", dodaje Spencer.
Nadaju se skorim daljnjim istraživanjima
On i ostali znanstvenici koji su proveli ovo istraživanje nadaju se da će ga moći nastaviti i kako će rezultati biti isti (i vidljivi) i kod ljudi, a iz američkog Društva Alzheimerove bolesti izjavili su kako su rezultati zanimljivi, no kako je potrebno "još mnogo istraživanja" kako bismo mogli biti što sigurniji da će biti jednaki i kod ljudi.