moćni listići / Znanstvenici su otkrili da ovaj čaj ubija stanice raka dojke

Image
Foto: Pixabay

Planiraju se nova istraživanja, a čaj s jakim antikancerogenim djelovanjem liječnici planiraju uključiti u liječenje kao popratnu terapiju kemoterapiji

24.1.2019.
12:08
Pixabay
VOYO logo

Oolong čaj bi zbog svojih ljekovitih svojstava mogao postati važan u borbi protiv raka dojke. 

Istraživanje provedeno na Saint Louis Sveučilištu u Missouriju otkrilo je da oolong čaj uništava stanice raka i da ljudi koji ga konzumiraju u velikim količinama, imaju manji rizik obolijevanja od ove bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već ranije znanstvenici su otkrili da zeleni čaj ima antikancerogeno djelovanje. Proširili su istraživanje i pod povećalo stavili uz zeleni, oolong i crni čaj. 

Tretirali su stanice raka dojke različitim koncentracijama ovih čajeva te potom promatrali razinu oštećenosti DNK-a te promatrali broj stanica raka.
Ispostavilo se da su ekstrakti zelenog i oolong čaja zaustavili rast svih tipova raka dojke, dok crni čaj nije bio učnikovit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

"Oolong čaj isto kao i zeleni čaj igraju ulogu u sprječavanju razvoja raka dojke i imaju odličan potencijal kao popratna prirodna terapija koja bi bila davana pacijentima na kemoterapiji", objašnjava voditelj studije, doktor Chunf Huang. Rezultate istraživanja Chuang i kolege objavili su u časopisu Anticancer Research. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oolong čaj je vrsta polufermentiranog čaja. Po duljini procesa fermentacije nalazi se između zelenog i crnog čaja. Ima jaka ljekovita svojstva i blag okus. 

Paralelno s ovim istraživanjem provedeno je i istraživanje u Kini u provinciji Fuijan, popularnoj po oolong čaju. Pokazalo se da osobe koje dnevno konzumiraju veliku količinu ovog čaja u toj regiji, za 25 posto imaju manji rizik od raka dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi s o ostalim stanovnicima Kine, stanovnici Fuijana koji konzumiraju velike količine oolong čaja imaju za 50 posto manji rizik da obole od ove opake bolesti te 68 posto manji rizik od prijevremene smrti.  

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo