Nedostatak željeza je najčešći deficit kod odraslih osoba i djece. Osim iscrpljenosti, nedostatak željeza može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi, uključujući zastoj srca. Kod trudnica, nedostatak željeza može dovesti do preranog rođenja djeteta ili vrlo male porođajne težine. Koje su skupine ljudi najugroženije:
1. Žene
Zbog gubitka krvi tijekom menstruacije, preporučena dnevna doza željeza dvostruko je veća za žene (18 mg) u usporedbi s muškarcima (8 mg).
2. Trudnoća
Količina krvi u trudnoći se povećava za 30 do 50 posto, što znači povećanu potrebu za hranjivim tvarima. Željezo je važna komponenta hemoglobina, molekule koja prenosi kisik u krvi. Potrebe tijekom trudnoće povećavaju se dnevno na 27 mg i zato trudnice imaju visoki rizik za deficit željeza.
3. Uzimanje lijekova
Lijekovi poput inhibitora protonske pumpe koriste se za lučenje želučane kiseline i vrlo često se propisuju.
4. Neuravnotežena prehrana
Svatko tko zanemari unos hrane bogatom željezom u svoju prehranu, imat će povećan rizik od nedostatka željeza. To znači da vegetarijanci koji izbjegavaju meso, glavni izvor lako apsorbiranog željeza, moraju biti svjesniji od onih koji jedu meso i ispunjavaju svoje potrebe. Ali i ako konzumirate meso ne znači da nećete imati problema s nedostatkom željeza.
(Foto: Thinkstock)
Osim crvenog mesa, mnoge druge namirnice životinjskog podrijetla nisu dobar izvor željeza. Na primjer, jaje sadrži 1 mg željeza, ali sadrži i protein koji sprječava apsorpciju željeza.
Željeza ima puno i u biljnim namirnicama. Nalazi se u hrani poput cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki. Kako biste što bolje iskoristili željezo u svom tijelu vrlo je važno obratiti pozornost na ove stvari.
1. Uzimajte vitamin C
Askorbinska kiselina ili vitamin C može povećati apsorpciju željeza iz biljaka za četiri do šest puta. Uključite u prehranu hranu kao što su jagode, paprike, kelj i agrume kako biste povećali obroke bogate željezom.
2. Izbjegavajte namirnice koje sprječavaju apsorpciju željeza
Određena hrana i spojevi mogu smanjiti apsorpciju željeza iz biljaka. To uključuje kavu, čaj i kalcij. Uvijek uzimajte dodatke kalcija odvojeno od obroka i izbjegavajte hranu bogatu kalcijem poput mlijeka i obogaćenog mlijeka uz obroke bogate željezom.