Želite zdrava crijeva i prostatu? Evo što jesti!

shimmer fallback

Voće i povrće različito utječe na rizik od pojave karcinoma u različitim dijelovima crijeva. Primjerice, pijenje voćnog soka može povećati rizik od karcinoma završnog dijela debelog crijeva.

6.10.2011.
16:48
Play logo

Jabuke snižavaju rizik od karcinoma distalnog dijela debelog crijeva (kolona), dok su kelj, cvjetača, brokula i prokulice povezane sa sniženjem rizika od karcinoma proksimalnog i distalnog kolona.

Začudo, piše časopis Journal of the American Dietetic Association, pijenje voćnog soka može povećati rizik od karcinoma završnog dijela debelog crijeva (rektuma).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 918 pacijenata s kolorektalnim karcinomom i 1.021 zdravih ispitanika pokazalo je sljedeće: • smanjenje učestalosti karcinoma proksimalnog dijela debelog crijeva povezano je s konzumacijom brokule, kelja, cvjetače, prokulica • ukupni unos povrća te ukupni unos voća i povrća povezan je sa sniženjem rizika od karcinoma distalnog kolona • značajno smanjenje rizika od karcinoma distalnog kolona povezano je s tamnožutim povrćem i jabukama • voćni sok povećava rizik od karcinoma rektuma • niti ukupni unos voća i povrća te samo povrća i samo voća nisu povezani s rizikom od karcinoma proksimalnog kolona i rektuma

Problemi s jajima i prostatom

Znanstvenici ss Sveučilišta Kalifornija kažu da je povećanje rizika za rak prostate u odmakloj fazi razvoja već povezivano s čestom konzumacijom crvenog mesa i mesnih prerađevina. Sad se otkrilo i da konzumacija jaja može biti povezana s povećanjem rizika obolijevanja od smrtonosnog tipa raka prostate. Otkriće se temelji na podacima prikupljenima od 27.607 muškaraca praćenih od 1994. do 2008. godine.

Muškarci koji su tjedno konzumirali prosječno 2,5 jaja, imali su 81% veći rizik umrijeti od raka prostate u odnosu na ispitanike koji su tjedno konzumirali prosječno 0,5 jaja. Znanstvenici smatraju da je ovakve rezultate moguće objasniti djelovanjem kolesterola i kolina iz jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108080033006 arti-201109270585006 arti-201106280148006

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo