Play ponuda

Želite napraviti vlastiti šampon za rast kose? Potrebna su vam samo ova četiri sastojka

Image
Foto: GIPHY

Čini se kako ovaj DIY šampon zaista funkcionira

23.10.2016.
11:59
GIPHY
Play ponuda

Ako se i vama događa da vam kosa otpada, to je za ovo doba godine normalna pojava, ali pretjerano opadanje biste trebali pokušati spriječiti (ako ikako možete).

I zato vam ne trebaju skupi preparati, maske i šamponi - jer jedan spasonosan šampon možete napraviti i sami, a potrebna su vam svega tri sastojka. Evo koja i kako ga napraviti.

1. korak: Baza u obliku šampona

Preporuča se da za početak nabavite šampon koji ima neutralnu pH vrijednost, a to su najčešće baby šamponi. A ako je ikako moguće, probajte pronaći šampon koji ne sadrži kemikalije, posebice natrijev laurit-sulfat.

2. korak: Eterična ulja limuna i ružmarina

Limun je poznat kao anti-bakterijska namirnica koja je idealna za detoksikaciju tijela, stimulaciju limfne drenaže, povećanje energije i čišćenje kože. A eterično ulje limuna uz to će vašoj kosi dati predivan, svjež, citrusni miris.

Ulje ružmarina pomoći će vam s problemom stanjivanja kose, a njegova drvenasta aroma vašoj će kosi dati divan miris. Uz to, kao i ulje limuna, i ulje ružmarina djeluje kao antioksidans te dokazano pomaže kod preuranjenog izbijanja sijede kose. Ono također poboljšava dotok krvi u vlasište i tako potiče rast kose, a sprječava i isušivanje i iritaciju vlasišta.

3. korak: Vitamin E

Možete odabrati vitamin E u obliku ulja ili kapsula, a količina je sljedeća: 10 kapi ulja ili dvije kapsule (koje otvorite i sadržaj istresite u mješavinu šampona i eteričnih ulja koju ste ranije napravili).

Jedna je studija pokazala kako je ljudima, koji su uzimali dodatak u obliku vitamina E, kosa narasla za 34 posto, a još jedna nepovezana studija pokazala je kako vitamin E u nekim slučajevima može spriječiti i ćelavost kod muškaraca te povećati rast kose za 42 posto.

Kako napraviti vlastiti šampon za jačanje kose od ovih sastojaka?

  1. Dodajte 2-3 kapi eteričnog ulja limuna, 2-3 kapi eteričnog ulja ružmarina te 2 kapsule (ili 10 kapi) vitamina E u šampon-bazu.
  2. Stavite poklopac na bočicu šampona i lagano je protresite da se svi sastojici sjedine.
  3. Kosu perite ovim DIY šamponom 3 do 4 puta tjedno - manju količinu šampona lagano umasirajte u vlasište te ostavite na kosi oko 2 minute.
  4. Nakon mjesec dana trebali biste vidjeti kako vaša kosa ponovno raste, a ovaj divan šampon može se koristiti i nakon što vam kosa ponovno počne normalno rasti. A i oni koji nemaju toliko drastičnih problema s opadanjem kose mogu ga koristiti za jačanje i sjaj.
Play ponuda
Play ponuda