Koje namirnice najviše utječu na debljanje? Iako je nedavno istraživanje ukazalo i na krumpire, bilo bi pogrešno zaključiti da ih treba ukloniti s jelovnika.
Istraživači s Harvardskog sveučilišta otkrili su da ljudi koji jedu najveće količine krumpira tijekom četiri godine najviše dobiju na težini. Spomenuto istraživanje obuhvatilo je 100.000 ljudi, koji su od 1986. godine ispunjavali upitnike o prehrani. Potom je njihov jelovnik uspoređen s tjelesnom težinom četiri godine kasnije. Međutim, studija je utvrdila da je najveći porast težine povezan s prženim krumpirima - prosječno 1,5 kg u roku od četiri godine.
Još je nekoliko namirnica označeno opasnima za liniju - slatkiši (kolači, krafne, keksi), peciva, pizza, piletina, gazirani sokovi, energetska i alkoholna pića, no najupečatljivije odzvanja poruka: "Jedeš li puno pomfrita, imat ćeš najviše problema s kontrolom težine."
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201107180020006 arti-201107080828006