Kora luka/cesnjaka
Kora crvenog luka i cesnjaka bogata je kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protuupalnog djelovanja. Dodajte je dok kuhate variva ili juhe - samo je izvadite prije serviranja.
Kora dinje
Kora dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja potice cirkulaciju i siri krvne zile. Pomijesajte je u blenderu s pulpom dinje i uzivajte u zdravom frapeu.
Listovi brokule
Listovi brokule sadrze karotenoide - mocni biljni pigment kojega tijelo pretvara u vitamin A i pomaze kod prevencije raka. Samo ga kuhajte zajedno s brokulom.
Listovi celera
Listovi imaju pet puta vise kalcija i magnezija nego stabljika. Takoder sadrzi vitamin C i fenolike - snazne antioksidanse koji pomazu u borbi protiv raka, srcanih bolesti i procesa starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u juhe, salate ili umake.
Stabljike blitve
Stabljike su jednako dobre za nas kao i listovi, jer su prepune antioksidanasa. Kuhajte ih na isti nacin kao i sparoge - na pari ili kuhane, ovisno o tome kako vam je draze.
Kora od narance
Naranca je prepuna vitamina C i prirodno sredstvo za jacanje imuniteta, no kora sama po sebi sadrzi obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte kada miksate frape.
Stabljike brokule/cvjetace
Vjerojatno kao i svi drugi radite gresku i stabljiku bacate. No, stabljika ima ukusni slatkasti okus i zapravo vise vlakana od same glavice. Treba joj nesto vise vremena da se skuha, pa je stavite kuhati prije ostatka povrca.
Kora kivija
Dlakava kora kivija sadrzi tri puta vise antioksidanasa od same pulpe te ima antikancerogena i antialergijska svojstva. Dodajte koru uz pulpu u sokovnik i izmiksajte.