Celer s gljivama prema starim hrvatskim receptima za vegane i vegetarijance, ili piletina za dijabetičare. Ovakvi zdravi meniji uskoro bi se mogli naći na stolovima restorana. Hrvatski ugostitelji prvi put imaju priliku dobiti healthy meal standard certifikat za hranu za goste s posebnim prehrambenim potrebama.
"Mi omogućujemo da uz svako jelo imaju točno označene hranjive vrijednosti kao osoba uvijek može znati šta jede,da li ima alergena i slične informacije", pojasnila je osnivačica standarda i predsjednica Udruge Zdravi obrokDiana Gluhak.
Meniji bi se pripremali za vegetarijance, dijabetičare, srčane bolesnike, alergične na gluten i pretile osobe. Restorane će educirati nutricionisti, a za zdrave obroke dobit će i zvjezdice.
"Zdrave zvjezdice koje se dobivaju nakon certificiranja healthy meal standarda se mogu dodijeliti svim turističkim objektima koji imaju hasap i koji su minimalno tri zvjezdice te jednako tako vrtićima i školama", dodala je.
Primjenu certifikata regulirat će udruga Zdravi obrok, a zagrebački ugostitelji se nadaju da bi ova ideja mogla obogatiti turističku ponudu.
"Tu je još jedna bitna stvar da te delicije baziramo na našim proizvodima na našim recepturama na hrvatskoj priči", istaknuo je Zlatko Puntijar iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.