U kori voća i povrća često se nalazi obilje hranjivih tvari. Nedavno je objavljena vijest da bijela mekana opna ispod kore naranče, koju ljudi često bacaju, sadrži vlakna i flavonoide koji imaju protukancerogena i protuupalna svojstva.
Znate pojesti koricu kruha i jabuku s korom, ali jeste li znali da postoje i druge namirnice koje morate jesti cijele ako želite dobiti najviše zdravstvenih koristi?
Blitva
Uvijek jedete lišće, ali ne i stabljiku? Stabljike su pune aminokiselina koje pomažu u jačanju imunološkog sustava. Ako ih ne volite žvakati, smiksajte ih.
Brokula
Ne jedete stabljiku ni lišće? Umjesto da samo skuhate cvjetni dio, slobodno skuhajte i stabljiku te propržite lišće na malo maslinovog ulja. To će povećati količinu vitamina A u obroku.
Celer
Lisnati dio možda nije sasvim jednostavan za korištenje, ali nudi više magnezija i kalcija nego stabljika. Možete ga jednostavno nasjeckati i dodati u juhu.
Luk
Koru luka teško da možete jesti, ali imajte na umu da sadrži više antioksidansa, uključujući i kvercetin, koji dokazano smanjuje krvni tlak. Najbolji način da uživate u blagodatima je pirjati neoguljen luk u varivu i koru izbaciti prije posluživanja.
Lubenica
Istraživanja su pokazala da kora lubenice može poboljšati cirkulaciju. Iako ne možete gristi samu koru, možete je ubaciti u mikser (trebat će vam neki jači) zajedno s ostatkom lubenice i napraviti osvježavajući napitak.