Zdravi dijelovi voća i povrća koje većina baca

I djeca i odrasli često bacaju koru, kožicu, sjeme, stabljiku ili listove raznih plodova, koji su najčešće puni hranjivih tvari.

24.10.2012.
8:01
VOYO logo

U kori voća i povrća često se nalazi obilje hranjivih tvari. Nedavno je objavljena vijest da bijela mekana opna ispod kore naranče, koju ljudi često bacaju, sadrži vlakna i flavonoide koji imaju protukancerogena i protuupalna svojstva.

Znate pojesti koricu kruha i jabuku s korom, ali jeste li znali da postoje i druge namirnice koje morate jesti cijele ako želite dobiti najviše zdravstvenih koristi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blitva

Uvijek jedete lišće, ali ne i stabljiku? Stabljike su pune aminokiselina koje pomažu u jačanju imunološkog sustava. Ako ih ne volite žvakati, smiksajte ih.

Brokula

Ne jedete stabljiku ni lišće? Umjesto da samo skuhate cvjetni dio, slobodno skuhajte i stabljiku te propržite lišće na malo maslinovog ulja. To će povećati količinu vitamina A u obroku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Celer

Lisnati dio možda nije sasvim jednostavan za korištenje, ali nudi više magnezija i kalcija nego stabljika. Možete ga jednostavno nasjeckati i dodati u juhu.

Luk

Koru luka teško da možete jesti, ali imajte na umu da sadrži više antioksidansa, uključujući i kvercetin, koji dokazano smanjuje krvni tlak. Najbolji način da uživate u blagodatima je pirjati neoguljen luk u varivu i koru izbaciti prije posluživanja.

Lubenica

Istraživanja su pokazala da kora lubenice može poboljšati cirkulaciju. Iako ne možete gristi samu koru, možete je ubaciti u mikser (trebat će vam neki jači) zajedno s ostatkom lubenice i napraviti osvježavajući napitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike