pametno jedi / Mislite da zdravo jedete? Ovo su 'zdrave' navike koje uopće nisu zdrave

Image
Foto: Thinkstock

Pratite trendove kada je u pitanju zdrava prehrana? Trebali bi pripaziti i jednostavno razmisliti svojom glavom

7.4.2017.
10:21
Thinkstock
VOYO logo

Nedavna američka studija pokazala je da neke takozvane zdrave navike uopće nisu zdrave. Čak mogu i štetiti zdravlju, piše Independent. Stoga, ako i sami prakticirate koju od njih, jednostavno presanite.

1. Hrana s niskim udjelom masti

Izbjegavanje hrane s niskim udjelom masti nije ne znači manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Masti su važne za organizam, ali neka budu prirodnog porijekla - iz orašastih plodova, domaćeg mesa i ribe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Izbjegavanje glutena

 Američka udruga kardiologa u četvrtak je objavila rezultate istraživanja po kojima je izbacivanje iz prehrane te proteinske komponente prisutne u pšenici, raži i ječmu povezano s povećanim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa 2. Izbjegavanje glutena 

Američka udruga kardiologa objavila je rezultate istraživanja po kojima je izbacivanje glutena iz prehrane povezano s povećanim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa
Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži. Naime, dosad nijedna znanstvena studija nije dokazala stvarnu opasnost po zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Zamjena kravljeg mlijeka bademovim

Kupovno bademovo mlijeko sadrži tek dva posto badema, stoga ako ga ne radite kod kuće, radije izaberite piti svježe kravlje ili kozje mlijeko. Bolji je izvor proteina od kupovnog bademovog. 

4. Blender

Nemojte jesti isključivo smoothieje i shakeove S razlogom imamo zube. Jedite cijele plodove jer blendanje umanjuje nutritivne vrijednosti i dijetalna vlakna. Ne morate baciti svoj blender, samo nemojte pretjerivati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Izbjegavanje žumanjka

Ukoliko nemate problema s visokim masnoćama, nemojte izbjegavati jesti žumanjke. Nutritivno su izuzetno vrijedni, a ne utječu znatno na razinu kolesterola.  

6. Pretjerivanje s vitaminom C

Vitamin C je važan za zdravlje, no pretjerano uzimanje može izazvati mučninu i proljev pa čak i aritmiju. Preporučena dnevna doza za odraslu osobu je do 2000 mg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Multivitaminski pripravci

Iako ih možete kupiti u ljekarni bez recepta, nemojte na svoju ruku uzimati multivitaminske pripravke, već nakon analiize krvi koja će pokazati što vam nedostaje. Radije jedite raznovrsnu, sezonsku hranu i tako svome tijelu osigurajte vitamine.

8. Detoksikacija organizma

Toliko popularne razne detoksikacije tijela nisu nimalo bezopasne. Nemojet se izlagati radikalnim kurama i postovima bez da se o tome ne savjetujete sa svojim liječnikom. Kao i kod prethodne točke, radije svoje tijelo očistite laganijom prehranom bogatom namirnicama koje blagotvorno djeluju na jetra i bubrege, vodom i limunadom. Naravno pritom izbjegavajte alkohol, šećere, konzerviranu hranu i loše ugljikohidrate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo