Ispijanje voćnog soka navodno je vrlo zdrav način za započinjanje dana. No, čaša puna soka i nije toliko korisna, a mogla bi vam i naškoditi.
Naime, znanstvenici tvrde da neki industrijski obrađeni voćni sokovi sadrže toliko šećera da povećavaju rizik od razvoja određenih oblika tumora, umjesto da ih sprečavaju.
Zapravo, do trenutka kad je sok obrađen i spakiran, velik broj korisnih sastojaka voća koji štite od tumora – kao što su vitamin C, vlakna i antioksidansi – više se ne nalaze u soku.
Australski znanstvenici su istraživali koliko je određeno voće i povrće korisno u prevenciji raka crijeva.
Što koristi, a što šteti?
Analizirajući način prehrane 2.200 odraslih osoba, ustanovili su da oni koji na dnevnoj bazi jedu jabuke, klice ili brokulu imaju manje šanse da obole od raka crijeva. Međutim, oni koji su konzumirali puno voćnog soka imali su veći rizik od oboljenja.
U studiji, koju su objavili u Journal of the American Dietetic Association, pišu da oni koji piju više od tri čaše voćnog soka na dan imaju veće šanse oboljeti od raka debelog crijeva. Stručnjaci smatraju da je za to odgovorna velika količina šećera u soku.
Vezani članci:
arti-201107040625006 arti-201108220103006