Oralni alergijski sindrom / Zbog alergije na pelud, možda ste alergični i na voće i povrće

Image
Foto: Thinkstock

Jabuke, breskve, kivi i dinja najčešći su krivac za oralni alergijski sindrom, koji je u većini slučajeva blaga alergija na hranu

1.6.2017.
12:24
Thinkstock
VOYO logo

Čak 75 posto ljudi koji su alergični na pelud breze i jedu voće poput jabuke, kruške i trešnje ili povrće poput celera i mrkve, osjete alergiju nakon jedenja. Alergijski rinitis glavni je krivac za to.

Proteini u nekom voću i povrću oponašaju proteine u peludi, što uznemiruje imunološki sustav. Ta unakrsna reaktivnost poznata je kao oralni alergijski sindrom (OAS). Može uzrokovati svrbež ili oticanje usta, lica, usna, jezika i grla odmah nakon jela sirovog voća i povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IgE (imunoglobin E) -  protutijela oslobađaju kemikalije dok putuju u stanice, uzrokujući alergijsku reakciju. Mogu proći godine prije nego dođe do oralnog alergijskog sindroma - najčešće se pojavljuje u kasnom djetinjstvu ili mlađoj odrasloj dobi.

Guljenje kore voća prije jela može pomoći

Nemojte se uznemiriti ako ga imate, OAS je blaga alergija na hranu, a samo u rijetkim slučajevima uzrokuje štetne reakcije poput anafilaksije ili ozbiljnog oticanja grla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavljuje se u različitim godišnjim dobima i nije isti kod svih. Neki ljudi mogu dobiti alergijsku reakciju ako jedu samo jednu vrstu jabuke, različite vrste voća i povrća ili samo određenu vrstu orašastih plodova, poput kikirikija ili lješnjaka.

Istraživači u Japanu koji su napravili alergijske testove na koži i testirali razine IgE kod 63 bolesnika s OAS-om tijekom šest godina, utvrdili su da su jabuke, breskve, kivi i dinja proizvele najviše OAS slučajeva u studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

No, alergija na hranu osobe ovisi o sezonskoj alergiji. Na primjer, osobe s alergijama na trave mogu imati reakciju na breskve i rajčicu, dok osobe alergične na ambroziju mogu reagirati na bananu i tikvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema postoji specifični test za oralni alergijski sindrom, ali kožni ili krvni test za određenu alergiju, trebao bi biti dovoljan. Svrbež u ustima nakon jedenja određene hrane, mogao bi biti sindrom. Budući da su proteini često koncentrirani u kori, guljenje kore prije jela može pomoći.  Ali najbolja obrana je izbjegavanje sirove hrane koja uzrokuje reakcije.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo