mali trik /

Zavirite u svoje ruke i riješite se viška kilograma

Image
Foto: Pexels

Porcije su postale veće, a hrana nutritivno siromašnija. Toliko su se povećale da ono što se danas nalazi na jednom tanjuru može nahraniti dvoje ili troje ljudi

8.4.2019.
12:55
Pexels
VOYO logo

Viška kilograma najjednostavnije ćemo se riješiti tako da manje jedemo. To je naravno lakše reći, nego učiniti. Iako se danas puno manje trošimo, no što su ljudi do prije nekoliko desetljeća kada je fizički rad još bio vrlo prisutan, jedemo puno više od njih.

Porcije su postale veće, a hrana nutritivno siromašnija. Toliko su se povećale da ono što se danas nalazi na jednom tanjuru može nahraniti dvoje ili troje ljudi (ne govorimo o restoranima, nego jelima koje serviramo kod kuće).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology pokazala je da ukoliko je jedan bračni partner pretio, udvostručuje se šansa da i drugi postane.

Ako želite skinuti kilograme, osim uvođenja tjelovježbe, treba uvesti reda za stolom, odnosno smanjiti porcije. S obzirom da se naša potreba za hranom s godinama mijenjaju - primjerice, žene će u trudnoći i tijekom dojenja trebati više kalcija, željeza i energije, no inače, dok će u kasnijim godinama života trebati više voća i povrća, a manje visokokalorične hrane. Potrebe za hranom različite su i ovisno o spolu.

Kako onda odrediti koliko nam i koje hrane treba? Priroda se pobrinula i za to pa nam je dala šake kao mjernu jedincu. Žene su sitnije od muškaraca, treba im manje hrane, a to se vidi i u šakama - ženske šake su manje u usporedbi s muškima. 
Stoga je određivanje veličine porcije pomoću šaka prilagođen svakoj osobi i odličan način da otkrijete koliko vam zapravo hrane treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku pročitajte kolika su serviranja hrane preporučili stručnjaci za zdravlje srca i krvnih žila, koristeći šake.

Postoji pet "mjernih jedinica" - šake spojene u "zdjelicu", stisnuta šaka, čitav dlan, samo dlan bez prstiju i jedna šaka postavljena u obliku zdjelice. 

  • Dvije šake spojene u "zdjelicu" - sirovo povrće i voće
  • Jedna stisnuta šaka -  krumpir, riža, tjestenina i kruh 
  • Jedna stisnuta šaka - mahunarke (slanutak, grah)
  • Jedan otvoreni  dlan bez prstiju - crveno meso i piletina. Debljina odreska trebala bi odgovarati debljini dlana. 
  • Jedan otvoreni dlan s prstima - riba
  • Veličina palca - visokomasna hrana poput maslaca i ulja 
  • Dva palca - tvrdi sir

Usvojite li ove jednostavne mjere moći, preuzet ćete kontrolu nad svojim tanjurom. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo