Play ponuda

Jeste li čuli za sindrom eksplodirajuće glave? Doista postoji

shimmer fallback

Sindrom 'eksplodirajuće glave' može zvučati kao nešto iz filma znanstvene fantastike, ali u stvari, to je vrlo stvaran poremećaj spavanja.

2.7.2014.
8:10
Play ponuda

Znanstvenici s Washington State University nedavno su objavili pregled postojeće literature o sindromu eksplodirajuće glave, što je prvi korak pri podizanju svijesti i boljem razumijevanju tog malo poznatog poremećaja sna. Njihova analiza sindroma otkriva niz simptoma koje su otkrili bolesnici, a to su:

- Šumovi su glasni i neskladni, te podsjećaju na pucanje petardi, lupanje vratima ili zvuk eksplozije. - Zvukovi se mogu čuti u jednom ili oba uha. - Ponekad su zvukovi popraćeni bljeskom svjetlosti. - Neke osobe uz buku osjete i laganu bol. - Žene češće od muškaraca pate od ovog poremećaja spavanja.

Ovaj poremećaj nema ozbiljnih zdravstvenih posljedica, ali remeti san i dobro raspoloženje. Epizode mogu biti vrlo uznemirujuće i zastrašujuće, pa stoga izazvati tjeskobu zbog odlaska na počinak.

Znanstvenici kažu kako, premda se o ovoj pojavi malo govori, nije riječ o fenomenu novog doba već da postoji unazad 150 godina. Pretpostavljaju kako do ovog poremećaja dolazi kada se proces utonuća u san ne razvija prema ispravnom poretku. Naime, umjesto da se usporavaju, određena područja u mozgu mogu zapravo biti aktivnija u fazi između bodnosti i sna, što dovodi do percepcije buke. Pojavi ovog poremećaja mogu doprinijeti i stres, umor te psihičko stanje osobe.

Stručnjaci preporučaju vježbe opuštanja, izbjegavanja alkohola i izbjegavanje stresa.

Play ponuda
Play ponuda