Zašto smrdite 'tamo dolje'?

shimmer fallback

Mnoge žene nisu samouvjerene kad je riječ o njihovom vaginalnom mirisu. Još ako se taj miris promjeni, ostaju u potpunosti zbunjene i ne znaju što se događa.

25.8.2014.
9:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nažalost, ne postoje brojna istraživanja o vaginalnim mirisima, koja bi žene mogla informirati u vezi toga što je 'normalno', a što nije, kaže ginekolog iz New Orleansa, doktor Rajiv Gala. No ako primjetite izrazito jak miris, velika je šansa da je za to kriva infekcija.

Gljivična infekcija, koja je najčešća upala kod žena, obično nema nikakav miris, no druge vrste infekcija ga imaju. Bakterijska vaginoza, što je naziv za pretjerano razmnožavanje bakterija u vagini, uzrokuje pojavu iscjetka koji ima jak miris, kao riba. Trihomonijaza ili trihomonadni kolpitis je infekcija vagine i vulve i/ili uretre koju izaziva parazit trihomonas vaginalis, a iscjedak u ovom slučaju također može imati miris ribe.

No trećina žena koje osjete miris vagine, ima neki potpuno drugi razlog za to. "Postoje i razlozi kao što su pretjerano znojenje, kronični zatvor, ispuštanje urina i loša higijena", napominje dr. Gala. Primjerice nošenje uske odjeće može uzrokovati pojavu pojačanog vaginalnog mirisa jer znoj i bakterije ostaju 'zatvoreni' na koži, kao i pretjerana težina, jer višak kože može upiti u naborima znoj koji počinje smrditi.

Miris vagine također se može također mijenjati tijekom menstrualnog ciklusa, a ako se žena počne brinuti, neka se za pomoć obrati svojem doktoru, jer to nije rijedak problem, a ako je u pitanju infekcija, ionako ga se treba početi (čim prije) liječiti.

Iako žene mogu poželjeti spriječeti neugodne mirise korištenjem drogerijskih sapuna za intimnu njegu, te parfema za isto područje, dr. Gala ističe da to nije preporučljivo, jer ti proizvodi mogu zamaskirati problem koji u biti nije nestao, ali i prema nekim podatcima uporabom takvih proizvoda može se još i povećati rizik od razvoja bakterijske vaginoze, gljivične infekcije i upalne bolesti zdjelice.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču