Gušterača - žlijezda na koju morate jako paziti

Regulira razinu šećera u krvi, neutralizira kiseli sadržaj koji dolazi u tanko crijevo i omogućava krajnju razgradnju hrane na molekule koje mogu stići u naše stanice.

10.3.2014.
9:07
VOYO logo

Duga je tek od 15 do 25 i široka nekih 3,8 centimetara, dakle otprilike kao banana, ali gušteraču nije dobro podcjenjivati. Posebno je osjetljiva na pretjeranu konzumaciju alkohola, masnoća i ugljikohidrata, kao i na određene lijekove i upale. Zanemarite li ovu činjenicu, doći će do opasnog poremećaja njenih važnih funkcija. A onda ste stvarno 'u banani'.

Zašto je tako važna?

Ova žlijezda žućkaste boje luči probavne enzime i dva vrlo važna hormona – inzulin i glukagon. Oba hormona ispušta direktno u krv, pa zajedno reguliraju razinu glukoze u krvi. Inzulin snižava razinu šećera u krvi i povećava razinu glukagona u jetrima. Glukagon polako povećava razinu šećera u krvi ukoliko on padne prenisko. Zbog problema s izlučivanjem inzulina javlja se šećerna bolest. Zdrava gušterača izlučuje inzulin čim se povisi razina šećera u krvi. Šećer u krvi raste samo pri obroku, i to samo onda kad se jede hrana koja se probavom pretvara u krvni šećer, dakle ugljikohidrati.

Znači, zdrava gušterača stalno i besprijekorno regulira razinu šećera u krvi, čineći je ujednačenom tako što izlučuje inzulin u količini koja točno odgovara smanjenju i povećanju razine glukoze tijekom dana. Hormon inzulin proizvode beta-stanice koje se nalaze u gušterači. Kad beta-stanice ne proizvode dovoljno inzulina, dolazi do povećanja razine glukoze u krvi, odnosno hiperglikemije. Suprotna pojava – smanjena razina glukoze u krvi – naziva se hipoglikemija. Jetra pomaže gušterači u reguliranju razine šećera u krvi tako što pohranjuje višak glukoze u obliku koji se naziva glikogen. Kad dobije uputu od gušterače, jetra ponovno pretvara glikogen u glukozu koju tijelo potom može upotrijebiti.

Gušterača je smještena iza želuca i povezana s tankim crijevom na njegovom početku (duodenumu). Kad kiseli sadržaj poluprobavljene hrane stigne u početak tankog crijeva, gušterača pomaže u neutraliziranju ovog sadržaja. Naime, vodovi gušterače izlučuju velike količine lužine (bikarbonata) i time neutraliziraju kiseli sadržaj želuca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gušterača proizvodi i za tijelo najvažnije enzime za razgradnju i probavu proteina, masnoća i ugljikohidrata. Oni ih razgrađuju na molekule koje se mogu naći u krvi i putem nje dospjeti do stanica.

Enzime (tripsin, kimotripsin, karbooksidaza, amilaza i lipaza) tek po izlazu iz gušterače aktiviraju enzimi crijeva – enterokinaze. Taj dio gušterače zovemo egzogeni (vanjski) jer se njezini proizvodi izlučuju prema van: u šupljinu probavnog trakta, konkretno u dvanaesnik.

Problemi s gušteračom

Problemi s bilo kojim organom koji ima toliko važnih funkcija uvijek su raznoliki. 'Kvar' se može dogoditi na bilo kojem dijelu, pa dolazi do poteškoća u proizvodnji inzulina, akutne ili kronične upale gušterače, povećanja ovog organa, pojave cista i samorazgradnje ili divljeg bujanja koje karakterizira tumore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzroci mogu biti razni, nekad i nasljedni, ali najčešće je riječ o zloupotrebi alkohola, neumjerenoj prehrani i djelovanju nekih lijekova.

Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih. Teško ga je dijagnosticirati u ranoj fazi, kada su simptomi jedva prepoznatljivi. U prosjeku samo 4 posto pacijenata preživi pet godina nakon uspostavljanja dijagnoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
BITKE OKO TERMOSTATA /

Žene brže osjete hladnoću: 'Odgovor leži u povijesti evolucije'