Gljive
Pet gljiva u prosjeku ima tek 20 kalorija, no bogate su hranjivim sastojcima. Odlična su zamjena za meso te jedna od rijetkih namirnica koja nas opskrbljuje vitaminom D. Istraživanje je pokazalo da sadrže i fitokemikalije, koje štite od pojave raka dojke.
Hladni čaj
Ne samo da osvježava, dobar je i za zdravlje (sve dok ga pijete nezašećerenog, ili tek s malo prirodnog šećera ili meda). Pijete li čaj redovito, možete smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i dijabetesa. Dodatni plus je što pridonosi zdravlju zubnog mesa, zubi i jačanju kostiju. Kako? Čaj je bogat antioksidansima, flavonoidima koji su najsnažniji u tek skuhanom čaju (ne budite lijeni pa ga skuhajte i ohladite sami). Želite li ga držati duže u hladnjaku, dodajte limunov sok. Limunska kiselina i vitamin C pomoći će u očuvanju flavonoida.
Peršin
Prije nego ga odbacite kao hranu koja služi tek za dekoraciju, imajte na umu da dvije žlice peršina sadrži 156% dnevne doze vitamina K, 17% dnevne doze vitamina C te 13% dnevne doze vitamina A. I sve to dolazi s tek tri kalorije.
Sirutka
Ako ste primijetili tekućinu na površini jogurta, nemojte je baciti u sudoper. To je sirutka, prirodni protein u mlijeku. Sirutka može pomoći u gubitku suvišnih kilograma. U časopisu The Journal of Nutrition piše da su miševi koji su bili hranjeni punomasnom hranom i sirutkom dobili 42 posto manje na tjelesnoj težini, gotovo trećinu manje masnog tkiva te imali sedam posto više mišićne mase nego miševi koji nisu jeli sirutku. Obje grupe su primile gotovo jednaku količinu kalorija.
Celer
Nitko još nije dokazao da celer ima manje kalorija nego što ih sagorimo tijekom njegove probave, ali je sasvim točno da šalica celera sadrži samo 16 kalorija. Donosi i solidne količine vitamina K (dvije stabljike nude 47% dnevne doze). Sadrži luteolin, flavonoid koji smanjuje upalne procese koji dovode do kognitivnog propadanja. Miševi koje su hranili lzeolinom imali su bolje pamćenje i manje upalnih procesa nego drugi glodavci, objavljeno je u The Journal of Nutrition. Celer ima samo jedan problem, sadrži velike koncentracije ostataka pesticida. Posadite ga zato u vlastitom vrtu ili teglicama, ili kupujte organski uzgojen.
Rotkvica
Rotkvice su bogate zdravim prirodnim nitratima, za razliku od umjetnih nitrata koji se ubacuju u mesne proizvode. U istraživanju objavljenom početkom 2011. u časopisu Nitric Oxide, pokazalo se da starije osobe koje jedu hranu bogatu nitratima imaju bolju prokrvljenost mozga i manji rizik od demencije. Još neka dobra vijest? Jedna rotkvica ima samo jednu kaloriju.