Namirnice koje zaobilazimo, a ne bismo trebali

shimmer fallback

Na peršin gledate samo kao na dekoraciju, gljive su vam nekako preblijede da biste pomislili da imaju veliku hranjivu vrijednost, celer vam ne 'šmeka'...

26.3.2012.
11:35
Play logo

Gljive

Pet gljiva u prosjeku ima tek 20 kalorija, no bogate su hranjivim sastojcima. Odlična su zamjena za meso te jedna od rijetkih namirnica koja nas opskrbljuje vitaminom D. Istraživanje je pokazalo da sadrže i fitokemikalije, koje štite od pojave raka dojke.

Hladni čaj

Ne samo da osvježava, dobar je i za zdravlje (sve dok ga pijete nezašećerenog, ili tek s malo prirodnog šećera ili meda). Pijete li čaj redovito, možete smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i dijabetesa. Dodatni plus je što pridonosi zdravlju zubnog mesa, zubi i jačanju kostiju. Kako? Čaj je bogat antioksidansima, flavonoidima koji su najsnažniji u tek skuhanom čaju (ne budite lijeni pa ga skuhajte i ohladite sami). Želite li ga držati duže u hladnjaku, dodajte limunov sok. Limunska kiselina i vitamin C pomoći će u očuvanju flavonoida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peršin

Prije nego ga odbacite kao hranu koja služi tek za dekoraciju, imajte na umu da dvije žlice peršina sadrži 156% dnevne doze vitamina K, 17% dnevne doze vitamina C te 13% dnevne doze vitamina A. I sve to dolazi s tek tri kalorije.

Sirutka

Ako ste primijetili tekućinu na površini jogurta, nemojte je baciti u sudoper. To je sirutka, prirodni protein u mlijeku. Sirutka može pomoći u gubitku suvišnih kilograma. U časopisu The Journal of Nutrition piše da su miševi koji su bili hranjeni punomasnom hranom i sirutkom dobili 42 posto manje na tjelesnoj težini, gotovo trećinu manje masnog tkiva te imali sedam posto više mišićne mase nego miševi koji nisu jeli sirutku. Obje grupe su primile gotovo jednaku količinu kalorija.

Celer

Nitko još nije dokazao da celer ima manje kalorija nego što ih sagorimo tijekom njegove probave, ali je sasvim točno da šalica celera sadrži samo 16 kalorija. Donosi i solidne količine vitamina K (dvije stabljike nude 47% dnevne doze). Sadrži luteolin, flavonoid koji smanjuje upalne procese koji dovode do kognitivnog propadanja. Miševi koje su hranili lzeolinom imali su bolje pamćenje i manje upalnih procesa nego drugi glodavci, objavljeno je u The Journal of Nutrition. Celer ima samo jedan problem, sadrži velike koncentracije ostataka pesticida. Posadite ga zato u vlastitom vrtu ili teglicama, ili kupujte organski uzgojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotkvica

Rotkvice su bogate zdravim prirodnim nitratima, za razliku od umjetnih nitrata koji se ubacuju u mesne proizvode. U istraživanju objavljenom početkom 2011. u časopisu Nitric Oxide, pokazalo se da starije osobe koje jedu hranu bogatu nitratima imaju bolju prokrvljenost mozga i manji rizik od demencije. Još neka dobra vijest? Jedna rotkvica ima samo jednu kaloriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo